Vissza akar térni Angliába az az iskoláslány, aki 15 évesen hagyta el az országot és utazott Szíriába, majd csatlakozott az Iszlám Államhoz, írja a Daily Mail.

Képernyőfotó: Dailymail

Képernyőfotó: Daily Mail

Shamima Begum most 19 éves. 2015 februárjában két barátnőjével utaztak Szíriába, ahol az Iszlám Állam harcosaihoz mentek hozzá feleségül. Shamimát most egy menekülttáborban találták meg terhesen.

A lány azt mondta: „Nem bántam meg, hogy ide jöttem, de most vissza szeretnék térni Angliába.”

A The Times-nak adott interjújában elmondta: tudja, hogy mit gondolnak róla az otthoniak, de haza akar térni és ott megszülni a gyermekét. Hozzátette: „Mindent megteszek azért, hogy hazatérhessek, és békességben éljek a gyermekemmel.”

A dzsihádista menyasszony a három barátnő közül az egyetlen, aki életben maradt Szíriában, ahol bombatámadások érték őket. Begumnak két gyermeke is született már férjétől, a holland dzsihádista Yago Riedijktől, de mindkettő meghalt a kalifátus széthullása közben. Éppen ezért szeretné harmadik gyerekét Angliában felnevelni, mert fél attól, hogy ez a kisbaba is alultápláltság vagy valamilyen fertőzés miatt életét veszíti majd.

Az interjúban Begum elmesélte, hogy először egy kukában látott levágott emberi fejet, de egyáltalán nem sokkolta a látvány, mert az iszlám egyik ellenségének a feje volt. A 19 éves lány egyáltalán nem bánja, hogy csatlakozott a terrorista csoporthoz, sőt: gyengének vallja magát azért, hogy nem tart ki végig mellettük és haza akar menni.

Ben Wallace angol védelmi miniszter elmondta, Begumnak joga van visszatérni Angliába, azonban hozzátette: ha egy brit állampolgár az Iszlám Államtól érkezik haza, akkor kihallgatásra számíthat, sőt, vádat is emelhetnek ellene. Wallace szerint aggasztó az is, hogy a lány elmondása szerint egyáltalán nem bánta meg a terrorista csoporthoz való csatlakozást. 

Négy évvel ezelőtt, amikor a lányok eltűntek, a rendőrség akkori megbízottja, Sir Bernard Hogan-Howe azt nyilatkozta, őket internetes csalás áldozataként kezelik majd, és nem emelnek ellenük vádat, ha visszatérnek az országba. 

Körülbelül 850 brit férfi és nő utazott eddig Szíriába azzal a céllal, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ennek a fele, 425 ember tért vissza Angliába, közülük eddig csak 40 ember ellen emeltek vádat terrorizmus miatt.