Az AFP hírügynökség szerint a Trump adminisztráció úgy döntött, az Egyesült Államok a jövőben nem kíván részt venni az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által előző év szeptemberében elfogadott, a menekültekkel és migránsokkal való bánásmódot szabályozó egyezmény végrehajtásában.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

2016 szeptemberében az ENSZ közgyűlésének mind a 193 tagja elfogadta a nem kötelező jellegű, New York-i Egyezmény a Menekültekről és Migránsokról című megállapodást, amelyben a tagállamok azt vállalták, hogy megvédik a bevándorlók jogait, segítenek nekik beilleszkedni, illetve oktatást és munkát biztosítanak nekik.

Az ENSZ amerikai missziója indoklásul tegnap annyit közölt, hogy az egyezmény nem összeegyeztethető a Trump-adminisztráció migrációs politikájával. 

“A New York-i egyezmény számos olyan kitételt tartalmaz, amelyek nem összeegyeztethetők az amerikai bevándorlási és menekültügyi politikával, illetve a Trump adminisztráció bevándorlási politikájával. Ennek következtében Trump elnök úgy döntött, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban nem vesz részt az Egyezmény végrehajtásában” – áll az amerikai közleményben.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hazája továbbra is “nagyvonalú” lesz a világ különböző tájáról érkező migránsokkal és menekültekkel, de “bevándorláspolitikánkat mindig az amerikaiaknak és kizárólag az amerikaiaknak kell meghatározniuk”. 
Hozzátette: “Mi fogjuk eldönteni, hogyan tudjuk legjobban megvédeni határainkat és ki léphet országunk területére. A New York-i egyezmény nyújtotta, globális megközelítés egészen egyszerűen nem egyeztethető össze az Egyesült Államok szuverenitásával”.

Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok már több olyan globális kötelezettségét is felmondta, amelyeket még Barack Obama vállalt fel. Legutóbb éppen az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből (UNESCO) lépett ki.

(SVÁ)