Fotó: shutterstock illusztráció

A migráció kihívásának sikeres kezeléséhez világos, elvi alapokon álló és átfogó megközelítésre van szükség – hangsúlyozta hétfőn közzétett jelentésében Tomas Bocek, az Európa Tanács (ET) főtitkárának migráció- és menekültügyi különleges képviselője.

A helyzetértékelésben rámutattak, hogy bár az elmúlt időszakban jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma, a migránsok és menekültek áradata nagy valószínűséggel a következő években sem fog megszűnni, a tagországoknak pedig biztosítaniuk kell, hogy intézkedéseik és az elutasított menedékkérők visszaküldése során tiszteletben tartják az emberi jogi normákat.

Mint írták, a tanácsnak bátorítania kell a tagállamait, hogy legyenek szolidárisak egymással, illetve ne akadályozzák a menekültkérelmek benyújtását. Utóbbi kapcsán egyebek mellett hangsúlyozták: egyszerűsíteni kell a hozzáférést a menedékjogi eljáráshoz.

„Egy tisztességes rendszer, amely védelmet nyújt a rászorulóknak, hitelesebbé teszi a menekültstátust meg nem kapók kitoloncolását is” – közölte Bocek.

Hozzátette, az ET-tagországoknak legális migrációs csatornákat kellene kialakítaniuk a jövőbeli bevándorlási hullámok jobb kezelése, az emberi jogi helyzet javítása érdekében.

Az Európai Uniótól teljesen független, 47 tagállamot számláló páneurópai szervezetnek emellett segítenie kell a hatékony integrációs politikák kidolgozásában, és fel kell vennie a küzdelmet az idegengyűlölet, a populizmus, a gyűlölet-bűncselekmények és az álhírek ellen.

„Világos, hogy ezen célok eléréséhez egységes politikai akaratra, tartós megoldásokra és az ET értékeinek és normáinak követésére van szükség” – írta a különleges képviselő.

(MTI)