Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Megkezdődtek az észt parlamenti választások vasárnap, az 1,3 millió lakosú balti országban 1099 jelölt verseng a 101 parlamenti mandátumért.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint reggel nyolctól este hétig tartanak nyitva. 

A választáson tíz párt képviselteti magát, amelyek közül egyiknek sincs valódi esélye többségi kormányt alakítani. A választási kampányban gazdasági és szociálpolitikai kérdések domináltak.

Az előzetes eredményeket hétfőre virradóra teszik közzé. Közvélemény-kutatások szerint szoros küzdelemre lehet számítani Jüri Ratas észt kormányfő baloldali Centrumpártja és a liberális, ellenzéki Reformpárt között. A voksolás nyomán jelentősen megerősödhet a jobboldali, populista Észt Konzervatív Néppárt.

Egyelőre kérdéses, hogy a Centrumpártból, a szociáldemokratákból és a nemzeti-konzervatív Pro Patria-Res-Publicából álló jelenlegi kormánykoalíció hatalmon tud-e maradni. A kezdetben 56 képviselő támogatását élvező kormánykoalíció tavaly októberben elvesztette többségét a parlamentben, és már csak 50 képviselővel rendelkezik a 101 fős törvényhozásban.

Észtország volt az első európai ország, ahol bevezették az e-szavazást 2005-ben. Idén a mintegy 880 ezer szavazó több mint negyede adta le voksát online, ami új rekord.