Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A legfrissebb összesítések szerint már több mint 1400 halottja van az indonéziai Celebeszt (Sulawesi) megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak – közölte a helyi katasztrófavédelem szerdán. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„Ebben a pillanatban a halálos áldozatok száma 1407” – mondta Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelmi szolgálat tisztségviselője egy sajtótájékoztatón.

A hatóságok előreláthatóan péntekig folytatják a kutatást túlélők után, elsősorban Palu városban és környékén, ahol a legsúlyosabbak a károk.

Csaknem 200 ezer embernek van sürgős szüksége segítségre, akik közt rengeteg gyerek is van az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) az értesülései szerint.

A pénteki földrengésben megsemmisült házak számát egyelőre 66 ezerre becsülik.

Több ország, például Kína, Ausztrália és az Egyesült Államok felajánlotta a segítségét, miután Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi támogatást fogadjon el. 

Genfben az OCHA azonban aggasztónak nevezte a mentés lassúságát. „Noha a kormány és a katasztrófavédelmi szervek fáradhatatlanul dolgoznak a mentésen, még mindig nagyon sok feladat áll előttük” – áll továbbá az OCHA keddi hivatalos közleményében. Jens Laerke, a szervezet szóvivője hozzátette, hogy a katasztrófa által leginkább sújtott terület jó része még mindig megközelíthetetlen.

A palui repülőtér kifutópályái egyelőre a mentésben aktívan részt vevő katonai repülőgépeknek vannak fenntartva, azonban előreláthatóan csütörtök reggel a repülőtér újra megnyílik a polgári légi forgalom számára is.

Elemzők szerint a múlt pénteki 7,5-ös erősségű földrengés és az azt követő szökőár veszélybe sodorhatja Widodo elnök jövő évi újraválasztási esélyeit, ha megvádolják azzal, hogy a kormánya nem kezeli elég hatékonyan a helyzetet.

Az elnök szerdán másodszor látogatott Paluba, és türelemre intette a lakosságot, illetve tagadta a fosztogatásokról szóló híreket. Megerősítette továbbá, hogy hatalmas erőfeszítéseket tesznek a lakosság nehéz helyzetének enyhítése érdekében.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Sumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.