Az olasz belügyminisztérium szombaton elrendelte a menedékkérők menekültszállásokra  átköltöztetését a dél-olaszországi Riace falujából, amelynek polgármesterét, Domenico Lucanót a hónap elején házi őrizet alá helyezték, mert állítólag törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást.

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A tárca közlése szerint a menedékkérők áthelyezése a jövő héten fog megkezdődni.

A hatóságok egyebek között azzal vádolják Lucanót, hogy közreműködött érdekházasságok létrejöttében, így segítve a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban. 

A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre. Tevékenységének köszönhetően több száz migráns telepedett le az alig kétezer lakosú Riacében.

A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt életet lehelni az általa vezetett, 1800 fős faluba. Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében, újra benépesítve a települést. Tevékenységüknek köszönhetően fellendült a helyi kézművesség és a turizmus. A helyi szemétszállítást is a közbeszerzési eljárást megkerülve migránsok munkaközösségeinek engedte át.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Matteo Salvini belügyminiszter, a  bevándorlásellenes Liga vezetője elejét akarja venni annak, hogy más olasz települések és falvak Riace példáját kövessék. Salvini üdvözölte Lucano őrizetbe vételét és bírálta a „jótevőket”, akik szerinte „Olaszországot bevándorlókkal akarják feltölteni”.