Elmérgesedett csütörtökön Angela Merkel német kancellár és belügyminisztere, Horst Seehofer vitája a menekültügyi szabályozásról, az egyre súlyosabb konfliktus miatt megszakították a szövetségi parlament (Bundestag) ülését, és sajtóértesülések szerint a belügyminiszter kilátásba helyezte, hogy a kormányfő hozzájárulása nélkül valósítja meg terveit.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Horst Seehofer, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint meg kell tagadni a belépést a határon menedékkérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat.
    
Angela Merkel, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ezt ellenzi, szerinte egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett EU-s szintű szabályozást kell kidolgozni.
    
A vita miatt megszakították a Bundestag ülését és a pártszövetség közös frakciójának tagjai külön-külön kezdtek tanácskozni. Horst Seehofer a CSU-s képviselők megbeszélésén jelezte, hogy készen áll terveit miniszteri utasítás formájában, a kancellár támogatása nélkül átültetni a gyakorlatba, ha megkapja ehhez pártja elnökségének támogatását a testület hétfői ülésén.