Tiltakozók gumiabroncsokat égetnek, és autókkal torlaszolják el a Kárpátalja forgalmasabb határátkelőit.

Fotó: Kovács Dániel/demokrata.hu

A tüntetések vasárnap este kezdődtek Kárpátalja több pontján, az autósok lezárták a Csap-Kijev főutat, majd a Csap-Záhony közúti határátkelőt. Később a kisbereznai ukrán-szlovák és az aknaszlatinai ukrán-román átkelőhelyek is blokád alá kerültek, végül hétfő délután már Beregsuránynál is égtek az autógumik és csak gyalog lehetett elérni a határt.

A demonstrálók azért választották a tiltakozásnak ezt a drasztikus formáját, mert a kormány egy új, szigorú törvénnyel sarcolná meg azokat, akik külföldön regisztrált autóikkal lépnek be az országba, és azokat Ukrajnában használják.

„Ez a probléma nagyon sok embert érint errefelé, olcsóbb ugyanis külföldön beszerezni az autót, aki teheti, spórol a költségekkel” – tudtuk meg egy beregszászi autóstól. Az elégedetlen férfi azt is elmondta, nagyjából kétezer-ötszáz euróért vásárolt használt autót Magyarországon, most viszont kiszámolta, hogy ha eleget akar tenni az új törvénynek, akkor mintegy háromezer eurónyi hrivnyát kellene befizetnie, ami több, mint amennyit az autóért kiadott. „Kifogyott a kormány a pénzből, és most tőlünk akarják beszedni” – tette hozzá keserűen.

Autós tüntetések már korábban is voltak Kárpátalján, eddig leginkább az úthálózat csapnivaló állapota miatt tiltakoztak. Az egekbe szökő benzin- és lakossági földgázárak miatt már régóta fokozódik az elégedetlenség, a külföldről behozott autók megsarcolása pedig annyira kiverte a biztosítékot a lakosság körében, hogy Doszta-Zakarpattya, azaz Kárpátaljának elege van névvel civil szervezet alakult, amely a mostani megmozdulásokat is szervezi. Nincsenek azonban könnyű helyzetben, a civilek egyik vezetőjének a kertjébe a múlt héten robbanószerkezetet dobtak ismeretlen elkövetők. A tüntetők egy része attól is tart, hogy tiltakozó akcióikat könnyedén le fogja törni a Porosenko-kormány most, hogy kihirdették a hadiállapotot, és ezáltal a gyülekezési jogot is korlátozhatják.