Lengyelország tradicionálisan konzervatív, nacionalista kormánya soha nem látott támogatottságot élvez annak ellenére, hogy a nemzetközi sajtó a külföldi szervezetek által pénzelt kormányellenes tüntetésektől hangos – olvasható a Breitbart London cikkében.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Jog És Igazságosság (PiS) 2015-ben történelmet írt azzal, hogy a hidegháború befejezte óta először volt képes egyedül, koalíciós partner nélkül kormányt alakítani.
Az akkori, 37,58 százalékos győzelmet elsöprőnek tekintették, ám a PiS mára túlszárnyalta a két évvel ezelőtti népszerűségét is: a CBOS legújabb közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a lengyel kormánypárt támogatottsága jelenleg 43 százalékon áll.
Pártjánál még népszerűbb Beata Szydlo miniszterelnök, akit a lengyelek 53 százaléka ítél meg pozitívan.

Mindeközben a nemzetközi média és Brüsszel – élén Jean-Claude Junckerrel – folyatosan a posztkommunista bírósági rendszer megreformálása miatt támadja a lengyel kormányt.
Az ezt ellenző tüntetések és megmozdulások legtöbbje George Soroshoz köthető. 
A Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet például az elsők között követelte, hogy a unió alkalmazza Lengyelországgal szemben a hetes cikkelyt, amelynek célja az Európai Unió alapártékeinek betartatása. Soros 2010-ben ígéretet tett arra, hogy 10 év alatt 100 millió dollárral támogatja a HRW-t.

A lengyel kormány még azzal hívta ki maga ellen a brüsszeli elit és az NGO-k haragját, hogy – a magyar kormányhoz hasonlóan – keményen ellenáll a tömeges bevándorlásnak, illetve a kötelező kvótának. Ugyancsak a magyar vezetéssel összhangban, Lengyelország szintén kiáll álláspontja mellett a folyamatos uniós nyomás és fenyegetések ellenére.
Ahogy a külügyminiszter, Witold Waszczykowski augusztusban kifejtette: “Lengyelország biztonsága fontosabb, mint az európai intézményeknek a menekültügyekben hozott, megalapozatlan döntései”.

demokrata.hu