Tíz euróval csökkenteni készül az Olaszországban tartózkodó migránsok ellátására jelenleg naponta és fejenként fordított 35 eurós összeget Matteo Salvini olasz belügyminiszter, és számításai szerint a kormány ezzel évente összesen félmilliárd eurót megtakaríthatna.

Fotó: MTI, archív

Az általa vezetett Liga kormánypárt vasárnap esti gyűlésén a miniszter közölte, hogy belügyminiszterként még ebben a hónapban elrendeli a migránsokra fordított költségvetési források redukálását.

Matteo Salvini azt mondta, hogy Olaszország költi a legtöbbet a migránsokra. Sajtóforrások szerint mindazonáltal Finnországban naponta majdnem 50 euróba kerül a bevándorlók fejenkénti ellátása. Németországban szintén 35, Franciaországban pedig valamivel több mint 20 eurót költenek erre a célra.

Olaszországban a fejenkénti összegből fedezik a menedékkérelmet benyújtók, valamint az illegális bevándorlók táborokban vagy más szálláshelyeken történő elhelyezését és ellátását. Az országban gyakran ugyanabban a táborban tartózkodnak menekültek és kiutasításra várók is.

A belügyminiszter számítása szerint a csökkentéssel a római kormány évente 500 millió eurót tudna megtakarítani, a migránsok helyett biztonságra fordítva a megmaradó forrásokat.

A migránsok után járó fejenkénti összeget eddig Olaszországban a bevándorlóközpontokat működtető hatóságok, szervezetek és szövetkezetek kapták meg. Többször felmerült a gyanú, hogy a forrásokat nem megfelelően használták fel, vagy egyenesen a migránstáborokat behálózó dél-olaszországi bűnszervezetek tették zsebre a pénzt. Tavaly Európa egyik legnagyobb migránstáboráról, a calabriai Isola di Capo Rizzutóban működő központról derült ki, hogy a 2005 és 2016 közötti fenntartására átutalt több mint 100 millió euró uniós forrásból 36 millió a ‘ndrangheta helyi bűnszervezet kasszáiba vándorolt.

Matteo Salvini vasárnap bejelentette, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói után a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből, miután az EuNavfor Med egyik hajója a tengeren megmentett 106 migránst a szicíliai Messina kikötőjében tette partra. A római védelmi tárca jelezte, hogy a kérdés nem a belügyminiszter hatáskörébe tartozik. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányának miniszterelnök-helyettese azonban bejelentette, hogy támogatja Matteo Salvini tervét, és Róma készen áll újratárgyalni a földközi-tengeri európai missziók szabályait.