Három bíró, öt ügyvéd és egy másik jogi tisztviselő jogtalanul ítélt meg jogsegélyt 12,6 millió font (kb. 4,5 milliárd forint) értékben bevándorlóknak. Tettükért bíróságon kell felelniük, és legfeljebb tíz év börtönt kaphatnak – írja a Breitbart brit kiadása.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com

Két bevándorlási ügyekben eljáró bírót, Kareena Macielt és Rasib Ghaffart, valamint egy polgári ügyekkel foglalkozó bírót, Razi Shahot vádolnak csalással a Law Gazette információi szerint. Ugyanezen vádakkal illettek egy jogi tisztviselőt, valamint öt ügyvédet. A vádlottakat július 17-ére idézték be a westminsteri bíróságra.

A jogsegéllyel kapcsolatos csalás a Királyi Bűnmegelőzési Szolgálat (CPS) által folytatott, két éven át tartó ellenőrzés során derült ki, amelyet a Scotland Yard csalások felderítéséért felelős csoportja nagy és átfogó vizsgálatnak nevezett. A nyomozás 2012 decemberében kezdődött, miután a törvényszéki szolgálat csalásokat jelentett a brit adóhatóság felé.

A bevándorlóknak odaítélt, majdnem 13 millió fontos összegből 1,4 millió fontot (kb. 520 millió forintot) utaltak át a kezdeményezetteknek, ennek az összegnek a nagy részét jogtalanul ítélték meg a rendőrség állítása szerint. A vád azt állítja, ügyvédi díjakat próbáltak meg közpénzekből fedezni.