A politika szereplői iránti bizalom megcsappanásának tulajdonítható a bajorországi tartományi választás eredménye – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Fotó: MTI

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, és szinte mindenütt megközelítették vagy el is érték a teljes foglalkoztatottságot, de „ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikai szereplőkben”.

A szövetségi kormány megalakítására és az utóbbi 12 hónapra visszatekintve meg kell állapítani, hogy nagyarányú bizalomvesztés történt. Ez a CDU/CSU pártszövetségre is vonatkozik, amelytől a választók „elvárják, hogy egységesen tevékenykedjen” – mondta a kancellár, aki  egy gazdasági érdekképviselet, a külkereskedelmi vállalatok szövetsége (BGA) tanácskozásán elmondott beszédében tért ki a vasárnapi választásra.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány – a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója – munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni, ezért a bajorországi választás tanulsága számára az, hogy nagyobb erővel kell dolgoznia a kormány iránti bizalomért és azért, hogy az eredmények „láthatóvá váljanak”.

A CSU a szavaztok 37,2 százalékával ugyan az első helyen végzett, de támogatottsága 10,4 százalékponttal visszaesett az előző, 2013-ban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest. A párt így elveszítette az abszolút többséget a tartományi gyűlésben és koalícióra kényszerül.

Az SPD a szavazatok 9,7 százalékával az ötödik helyen végzett, ez alig a fele a 2013-ban elért 20,6 százaléknak, és a párt történetének leggyengébb bajorországi eredménye.

A CSU elnöke, Horst Seehofer hétfőn Münchenben pártja elnökségi ülése után elmondta: a kormányzati munkát és a választást a „nagyon jó mérleg és a rossz eredmény” kettőssége jellemzi, ezért úgy dolgoznak majd a következő ciklusban, hogy helyreálljon a „nagyon jó mérleg és nagyon jó eredmény” egysége.

Elmondta, hogy az elnökség egyhangúan hozott döntéssel ismét Markus Södert javasolja a Landtag-frakciónak a miniszterelnöki tisztségre. Szerdán elkezdik a kormányzati együttműködés lehetőségének feltárását célzó egyeztetéseket a lehetséges koalíciós partnerekkel, majd még a héten koalíciós tárgyalásokat kezdenek és a lehető leggyorsabban megalakítják a kormányt. 

A választás eredményeinek mélyebb elemzése csak ez után, november végén vagy decemberben kezdődik, „rendezett formában, egy erre megfelelő testületben” – mondta Horst Seehofer. Hozzátette: nem ellenzi, hogy akár a lehetséges személyi következményekéről is tárgyaljanak az elemzés során.

A bajor tartományi alkotmány alapján az öt évre megválasztott új Landtagnak legkésőbb a választás utáni 22. napon, vagyis november 5-én meg kell alakulnia, és működésének első hetében miniszterelnök-választást kell tartania. Az új bajor kormány így legkorábban november 12-én alakulhat meg.