Fotó: shutterstock illusztráció
Fotó: ShutterStock.com (archív)

Az új cseh kormányfő tárgyalni kíván az Európai Bizottsággal, hogy az vonja vissza a menekültkvóták miatt az Európai Bírósághoz benyújtott beadványát. Andrej Babis szerint ma már világos, hogy a kvóták értelmetlenek és csak a szélsőséges pártok malmára hajtják a vizet.

Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy új szakaszba lépteti, az Európai Bíróság elé utalja a Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, mert ez a három ország nem hajlandó teljesíteni a menekültek elosztásáról hozott uniós határozatot. 

„A döntés és főleg annak időzítése nagyon szerencsétlen, tekintettel a csehországi belpolitikai fejleményekre” – nyilatkozott Andrej Babis a CTK hírügynökség kérésére. 

Andrej Babis arra célzott, hogy csak szerdán nevezték ki kormányfőnek, és felhatalmazást a brüsszeli tárgyalásokra hivatalosan csak december 13-án kap, amikor Milos Zeman államfő kinevezi az új cseh kormányt. Az EU-tagországok miniszterelnöki találkozóját december 14-én és 15-én tartják Brüsszelben.

„Nem ismerem az ügy részleteit, mert ezek az eddig Bohuslav Sobotka kormányfő és Milan Chovanec belügyminiszter jogkörébe tartoztak” – magyarázta álláspontját Babis. 

Milos Zeman cseh köztársasági elnök bírálta Brüsszel döntését. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint Milos Zeman az Európai Bizottság döntését ismételten a belügyekbe való beavatkozásnak és az egyes tagállamok szuverenitását sértőnek minősítette.

Ezzel egybehangzó álláspontot fogalmazott meg a nap folyamán néhány ellenzéki cseh politikus is, például Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke, képviselőházi alelnök.

(MTI)