Az ukrán külügyminisztérium megengedhetetlennek minősítette pénteken Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek azt a kijelentését, amellyel félfasisztának nevezte az ukrán oktatási törvényt.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az ukrajnai választásokra vonatkozó egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, bíznak abban, hogy az új adminisztrációval szót lehet érteni, mert a jelenlegivel nem sikerült. Ukrajnának most kisebbségi jogokat eltipró kormánya van, amely „egy félfasiszta” oktatási törvényt fogadtatott el – tette hozzá, jelezve: továbbra is azt várják, Ukrajna változtasson a jogszabályon. 

„Mi tárgyalásokat folytatunk partnereinkkel az ő országaikban megválasztott képviselőiken keresztül, és elvárjuk, hogy épp ilyen tisztelettel viseltessenek az ukrán nép választásai iránt is” – hangsúlyozta a külügyi szóvivő a tárca honlapján közzétett közleményben. 

Leszögezte, hogy Ukrajnában sem a kormány, sem a társadalom nem táplál magyarellenes érzelmeket, és Kijev továbbra is készen áll a párbeszédre Budapesttel.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán oktatási törvényt megvizsgálta az Európa Tanács Velencei Bizottsága – mint fogalmazott -, a testület ajánlásainak végrehajtása folyamatban van. 

„Megengedhetetlennek tartjuk a további módosítások követelését az elfogadott jogszabályt illetően, továbbá a manipulációt az olyan jelzőkkel, mint amilyen a félfasiszta, és minden ténnyel, ami a törvény tartalmára vonatkozik” – szögezte le a külügyi tárca a közleményben.