Egyértelmű és növekvő az Európai Unió támogatottsága a tagországokban, a megkérdezettek 68 százaléka hasznos dolognak tartja hazája tagságát, ami a legmagasabb arány az elmúlt 35 évben – derül ki a Brüsszelben szerdán közzétett uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A huszonnyolc tagállamban elvégzett reprezentatív felmérés szerint az európaiak 68 százaléka úgy véli, hogy országuk profitált az uniós tagságból, ez április óta négy százalékpontos növekedést jelent, és magasabb, mint 1983 óta bármikor. A válaszadók főként a gazdasági okokat emelték ki, illetve azt, hogy az EU segít biztonságos kapcsolatokat fenntartani más országokkal.

A megkérdezettek 62 százaléka nem csak hasznos, hanem összességében jó dolognak is tartja országa EU-tagságát.

Magyarországon a lakosság 60 százaléka gondol pozitívan az uniós tagságra, ez jelentős növekedés a tavalyi 50 százalékhoz képest. Az emberek 79 százaléka szerint az országnak előnyére vált a csatlakozás, miközben arányuk tavaly még csak 72 százalék volt. A magyar válaszadók 7 százaléka rossz dolognak tartja a tagságot, 14 százalék pedig azon a véleményen van, hogy az ország nem profitált az EU-ból.

Az Európai Unió támogatottságát mérő adatok közül szinte az összes emelkedett a 2016-os brit kiválási (Brexit) népszavazás óta, ami érzékelteti a növekvő aggodalmakat a Brexit hatásai miatt. A jelek szerint a referendum segített az integráció előnyeinek tudatosításában a kontinensen.

A többség minden országban arra szavazna, hogy hazája tagja maradjon az EU-nak, az ezt támogatók aránya átlagosan 66 százalék, csak a megkérdezettek 17 százaléka gondolkozna el a kilépésén.

Valamelyest nőtt az elégedettség az Európai Unió demokratikus szerepével kapcsolatban is, az emberek 48 százaléka úgy érzi, hogy a szava számít az EU-ban – derül ki a közvélemény-kutatásból, amely szerint a megkérdezettek egyharmadának pozitív, egyötödének negatív, közel felének pedig semleges képe van az Európai Parlamentről.

A jelentés azonban nem csak jó adatokkal szolgál: az emelkedő támogatottság ellenére a válaszadók mintegy fele nem elégedett az EU által képviselt irányokkal, és hasonló az érték a saját hazájukra vonatkozóan is. Átlagosan az emberek 52 százaléka szerint rossz irányban mennek a dolgok az Európai Unióban, a magyarok körében ez az arány 42 százalék. Magyarország és Horvátország kivételével az összes többi tagállamban nőtt az EU irányvonalát hibásnak tartók aránya a legutóbbi felmérés óta.

A közvélemény álláspontja stabil a közösség szerepét illetően: 48 százalék szeretné, ha az EU szerepe növekedne, 27 százalék pedig kevesebb szerepet szánna neki.