Ahogy minden esetben, az Európai Bizottság most is meg fogja vizsgálni, hogy a magyar parlament által szerdán elfogadott új törvénycsomag összhangban van-e az uniós szabályozással, és figyelembe fogja venni a Velencei Bizottság várható véleményét is – közölte Christian Wigand, az uniós bizottság egyik szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján csütörtökön Brüsszelben.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az értékelés eredménye alapján a bizottság szükség esetén megteszi az indokolt lépéseket. 

A bizottság „nem aggodalom nélkül követi figyelemmel” azokat a javaslatokat, amelyekről az Országgyűlés szavazott – tette hozzá.

„Nem fordíthatunk hátat közös értékeinknek, alapelveinknek, amelyekre Európa épült” – fogalmazott a szóvivő.

A hajléktalanokat érintő, szerdán az alaptörvénybe foglalt szabályozással kapcsolatban Wigand kijelentette, minden EU-tagállam, köztük Magyarország is elkötelezte magát amellett, hogy menedéket és segítséget nyújt a hajléktalanoknak társadalmi integrációjuk előmozdítása érdekében. Ennek az alapelvnek kell sorvezetőül szolgálnia minden tagország számára. Az Európai Bizottság uniós programokon keresztül, a szociális alapok keretében támogatja a hajléktalanok fedélhez jutását – tette hozzá.

Az Országgyűlés szerdai ülésén fogadta el a „Stop Soros” törvénycsomagot, illetve az alaptörvény hajléktalanságot is érintő hetedik módosítását. Előbbi alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása, utóbbi értelmében az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.