Megosztja a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió szövetségét az Európai Bizottság azon javaslata, hogy kössék a jogállamiság elveinek érvényesüléséhez a tagországoknak megítélt összegek kifizetését az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusában.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Megosztja a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségét az Európai Bizottság azon javaslata, hogy kössék a jogállamiság elveinek érvényesüléséhez a tagországoknak megítélt összegek kifizetését az Európai Unió (EU) következő hétéves (2021-2027) költségvetési ciklusában.

A Der Spiegel című hírmagazin a hét végén megjelent számában kiemelte, hogy vita robbant ki a testvérpártok között a jogállamisági mechanizmusról, amelyet a brüsszeli bizottság német tagja, a CDU-s Günther Oettinger mutatott be a héten.

„A büntetés eszközének alkalmazása mindig problematikus Európában” – mondta a lapnak Florian Hahn, a Horst Seehofer belügyminiszter vezette CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának EU-s ügyekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa.

A büntetés helyett az ösztönzés eszközét kellene használni, és új szankciós lehetőségek bevezetése előtt inkább a már meglévő lehetőségeket kellene kihasználni – tette hozzá.

A CDU viszont üdvözli a brüsszeli felvetést. „Oettinger javaslata jó irányba mutat, teljes mértékben” – mondta Gunther Kirchbaum, a Bundestag EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke.

Ha egy ország csatlakozik az EU-hoz, akkor kötelessége betartani a jogállamiság elveit. „Legfőbb ideje ezt komolyan venni” – tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette párt politikusa.

Az EU-s támogatások kifizetéséhez kapcsolódó jogállamisági mechanizmus lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthatja megítélt összegek átutalását, ha úgy látja, hogy az adott tagországban nem érvényesülnek kellőképpen a közös kasszából származó pénz megfelelő felhasználását biztosító jogállami elvek, és a tagország kormánya nem tesz elég erőfeszítést a rendellenesség megszüntetésére. A bizottság önállóan járhat el, és döntését a tagállami kormányok csak

A bizottság szerdán 1135 milliárd euró (1 euró nagyjából 314 forint) kötelezettségvállalást tartalmazó költségvetést javasolt a 2021-2027-es időszakra. Günther Oettinger uniós költségvetési biztos elmondta, a költségvetés a megtakarításokra és a hatékonyság növelésére összpontosít, ezért a testület a közös agrárpolitikában mintegy 5, a kohéziós politikában 7, a közvetlen kifizetések területén nagyjából 7 százalékos csökkentést javasol az előző ciklushoz képest, viszont a források bővítését javasolja a tudományos kutatás, az üzleti innováció, a digitális gazdaság, a határigazgatás, a biztonság és védelem területén.

(MTI)