Noha az Európai Unió a migrációt segítő embercsempészek elleni küzdelem bizonyos területein eredményeket ért el, az Európai Bizottság az emberkereskedelem felszámolására irányuló további lépéseket sürget – jelentette ki az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Brüsszelben kedden.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Dimitrisz Avramopulosz az uniós bizottság emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló második eredményjelentésének ismertetésekor kijelentette, feltétlenül véget kell vetni annak a helyzetnek, hogy az elkövetők és a visszaélők büntetlenül maradnak.

Mint mondta, a jelentés szerint a 2015 és 2016 közötti időszakban több mint 20 500 férfit, nőt és gyereket vettek nyilvántartásba az emberkereskedelem áldozataként. A tényleges szám azonban ennél valószínűleg jóval magasabb, hiszen számos áldozat észrevétlen marad – emelte ki.

Az emberkereskedelem tekintetében továbbra is a nők és a lányok alkotják a legveszélyeztetettebb csoportot, míg a gyerekek a regisztrált áldozatok 23 százalékát teszik ki. Továbbra is a szexuális kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem a legelterjedtebb, amely az esetek 56 százalékát teszi ki, ezt a munkaerő-kizsákmányolás követi 26 százalékkal.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a büntetőlejárások és ítéletek száma alacsony. A jelentés szerint büntetőeljárásra mintegy hatezer esetben, ítéletre pedig közel háromezer esetben került sor. 

A jelentés kiemeli továbbá, hogy fokozódott a tagállamokon belüli emberkereskedelem, valamint a fiatalabb áldozatok és a fogyatékossággal élő személyek behálózása. Avramopulosz felhívta a figyelmet arra is, hogy az áldozatok becserkészésére gyakran az internet és a közösségi média lehetőségeit használják ki, valamint növekedett a migrációval összefüggésben elkövetett emberkereskedelem kockázata is.

Kiemelte, noha voltak bizonyos előrelépések, különösen a határokon átnyúló együttműködés terén, a jelenség folyamatosan változik. Az uniós bizottság ezért megtatározta, hogy a tagállamok erőfeszítéseiket az emberkereskedelem elleni hatékony küzdelem érdekében mely területekre összpontosítsák.

A bizottság véleménye szerint a tagállamoknak javítaniuk kell az adatok rögzítését és nyilvántartásba vételét, a büntetlenség elleni fellépést. A tagállamoknak folytatniuk kell a nemzetközi bűnüldözési és igazságügyi együttműködés javítására irányuló erőfeszítéseiket, és ezzel párhuzamosan elő kell mozdítaniuk a nem uniós országokkal való együttműködést.