Nem tudja hatékonyan kezelni a szíriai válságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa.


Fotó: MTI/AP/Julie Jacobson, illusztráció

Nem tudja hatékonyan kezelni a szíriai válságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa – mondta Kis Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Ezt annak kapcsán közölte, hogy diplomáciai források szerint Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia újabb határozati javaslatot terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) többi 12 tagja elé a szíriai helyzetről, Oroszország pedig a tanács rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a Szíriát ért amerikai-brit-francia katonai csapás miatt. A szakértő úgy véli, várhatóan semmilyen javaslatot nem fognak elfogadni.

Kis Benedek József felidézte, hogy az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét teszi felelőssé a szíriai felkelők uralma alatt állt Dúmában április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadásért, a damaszkuszi vezetés legfőbb szövetségese, Oroszország viszont ezt visszautasítja. Ugyanakkor egyik fél sem mutatott be egyértelmű bizonyítékokat a Biztonsági Tanácsban – fejtette ki.

Hozzátette: amerikai, brit és francia gépek légicsapásokat hajtottak végre szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen, hogy ezzel visszafogják a szír állam fegyvergyártási képességét, de ez nem jelenti azt, hogy Szíria nem tudja ezt folytatni később.

(MTI)