Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Alig jut hozzá az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz egy, a szíriai-jordániai határnál található menekülttábor mintegy 45 ezer szíriai menekültje, helyzetük pedig csak romlani fog a tél közeledtével – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az UNICEF adatai szerint egy 5 napos fiú és egy négy hónapos lány halt meg a Rukbán menekülttáborban az elmúlt két napban. 

„A két gyerek Rukbánban aközé a sok-sok gyerek közé tartozik Szíriában és a régióban, akik egy olyan konfliktus következtében  vesztették életüket, amelyért egyáltalán nem voltak felelősek” – mondta Geert Cappelaere, az UNICEF közel-keleti és észak-afrikai igazgatója.

Az ENSZ Gyermekalapja szerint a térségben mindössze egyetlen olyan, a világszervezet által támogatott klinika működik, amely képes alapvető egészségügyi ellátást nyújtani sürgős életmentő esetekben, az is a határ jordániai részén.

„Jóval átfogóbb egészségügyi ellátásra van szükség” – mondta Cappelaere, aki figyelmeztetett arra, hogy a helyzet csak rosszabb lesz a tél közeledtével.

Az UNICEF felszólított a szíriai háborús feleket: könnyítsék meg a gyerekeknek és a családoknak a hozzáférést az alapvető, köztük az egészségügyi szolgáltatásokhoz. „Ez a legalapvetőbb az emberi méltóságért” – mondta az UNICEF regionális igazgatója.

A Rukbán menekülttáborban élők nagy része az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elfoglalt kelet-szíriai területekről menekült ide.