Heiko Maas német külügyminiszter szerint csakis az Egyesült Európa lehet a válasz Donald Trumpnak arra a jelszavára, hogy „Amerika  az első”.  A német diplomácia vezetője Bukarestben beszélt erről a Teodor Melescanu román külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn, miután felszólalt a román nagykövetek éves értekezletén.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Heiko Maas kijelentette: Németország meg akarja őrizni a transzatlanti szövetséget, és az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner, de új egyensúlyt kell találni a vele kialakított viszonyban. Hozzátette: Donald Trump elnöksége új kihívások elé állította a világot, és egyetlen európai állam sem képes egyedül megfelelő választ adni ezekre a kihívásokra.

Úgy vélte: az Egyesült Európa nemcsak az Egyesült Államok, hanem Oroszország és Kína viszonylatában is helyes válasz.

A külügyminiszter a német szövetségi kormány segítségét ígérte Romániának a jogállamiság megerősítéséhez, és ahhoz, hogy megtalálja a kompromisszumos középutat az igazságügyi reformban. Megjegyezte: akár nemzetközileg elismert szakértőket is közvetítésre lehet kérni a román politikát polarizáló kérdésekben. Nyomatékosította, hogy szükség van a kompromisszumra, mely egyesítheti a társadalmat. Úgy vélte: nem az a tény ad aggodalomra okot, hogy Romániában már másfél éve vita folyik az értékekről, hanem ennek a vitának a keménysége, és az, hogy ez immár erőszakba is torkollott.

Heiko Maas úgy vélte: az Európai Unióban is jól lenne egy olyan semleges szerv, amely a kollegiális lektorálás modellje szerint pártatlanul fogalmazna meg tanácsokat a tagállamoknak. Ezt a szerepet egy az alapjogok elmélyítéséért felelős ügynökség tölthetné be.

A német külügyminiszter szerint Európának a gyakorlatba kell ültetnie azokat az értékeket, amelyeket a zászlajára tűzött. Ezek sorában a demokráciát, a jogállamiságot, az alapjogokat és a sajtószabadságot említette. Üdvözölte, hogy Románia 2019 első félévében esedékes EU-elnöksége mottójának a közös értékeket választotta. Megjegyezte: Európának meg kell őriznie a hitelességét, mert ha kettős mércét alkalmaz, ezt azonnal ellene fordítják az ellenfelei.

Teodor Melescanu a transzatlanti kapcsolatok kiemelt jellegét hangsúlyozta Románia számára. A román külügyminiszter is elismerte ugyanakkor, hogy az Európai Uniónak nagy szüksége van a tagállamai álláspontjának az összehangolására.

A román külügyminiszter a nagyköveti értekezleten a romániai német kisebbség jelentős szerepét hangsúlyozta a modern román állam megteremtésében, és elhatárolódott a német kisebbséget rossz fényben feltüntető kijelentésektől. Arra utalt, hogy a Liviu Pop volt oktatásügyi miniszter, a vezető kormánypárt szenátora múlt héten azzal vádolta a Romániai Német Demokrata Fórumot, hogy a náci Német Népcsoport szervezet jogutódja, és ennek bizonyítására egy ezt kimondó bírósági ítéletet is bemutatott.

Melescanu a német külügyminiszter jelenlétében méltányolta a romániai német kisebbség hozzájárulását Románia kulturális, etnikai és vallási sokszínűségéhez. „Szeretném kihangsúlyozni, mennyire értékeljük a német kisebbség idők során tanúsított lojalitását, és határozottan elítélünk minden olyan kijelentést, amely rossz fényben tünteti fel ezt a kisebbséget. A román-német partneri viszony erős, és számos kézzelfogható dolog megvalósításán alapul” – jelentette ki a román külügyi tárca vezetője. Azt is megjegyezte, hogy a romániai német kisebbség hidat képez Románia és Németország között.

Heiko Maast hétfő este Klaus Iohannis államfő is fogadta.