Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, szerk.

Egy technikai malőr ismét kézzelfogható bizonyítékul szolgált arra, hogy a hazai média jobboldali/kormánypárti része is még mindig vakon bízik az általa előfizetéssel támogatott, egyébként közpénzen működő MTI-nek.Tegnap este 9:34 perckor posztolta ki a brit Daily Telegraph azt az exkluzív értesülésén alapuló cikkét, amely viharos gyorsasággal futott végig a világsajtón. A cikk címe: George Soros, aki „megtörte a Bank of Englandet”, titkos összeesküvést támogat a Brexit megakadályozására.

A Google news alert 22:38-kor küldött jelzést azoknak, akik a „George Soros” nevet tartalmazó cikkekről kérnek azonnali értesítést. Előre jóleső érzés fogott el, hogy ez az újabb Soros-akció mennyire érdekes lesz hetilapunk olvasóinak.

Hajnali munkakezdésnél akadt el az internet 5 óra 3 perckor, majd visszajött egy órára és ismét eltűnt. Kiderült, Bicskén, a már szinte befejezett, nagyon impozáns új járási központtal kapcsolatos munkálatok miatt néhány órára nem lesz internet. Ez egyben alkalmat adott arra, hogy tesztelhettem ismét azt az előérzetemet, mely szerint a hazai média kihagyja a címből, illetve a sztoriból a „titkos összeesküvés”-t.

Közben megbeszéltem szerkesztőségünkkel, hogy kiteszik az MTI-hírt, mint ahogyan azt egyébként átvette több balliberális és jobboldali/kormánypárti médium, beleértve a közszolgálati Híradót is. A Soros-támogatású 444.hu nem az MTI-re hivatkozott forrásként, de – láss csodát – az ő szemléjükben sem szerepelt a tényfeltáró Daily Telegraph „titkos összeesküvés” szóösszetétele.

Márpedig a „titkos összeesküvés” súlyos kitétel. Ami, tegyük hozzá, nem jön rosszul a Sorost nálunk nem igazán kedvelőknek, hiszen ez további bizonyítékot ad egy olyan ember módszertanához, akinek itteni emberei nem létezőnek nyilvánítanak egy olyan Soros-tervet, amely címe úgy kezdődött, hogy „George Soros: Tervem…” stb.

Hogy milyen idegesek voltak a „titkos összeesküvés” ügyében Soros támogatói, arra jellemző az amerikai Politico brüsszeli kiadásának reggeli, 7 órakor érkező szerkesztőségi kör e-mailje, a szakmai körökben nagyon figyelt „Playbook”, amelyet Ryan Heath, a BBC korábbi szerkesztője és az Európai Bizottság korábbi szóvivője szerkeszt, nem is akárhogyan.

Ez „merészelte” szó szerint idézni a Daily Telegraph mai, nyomtatott kiadása címoldalán megjelent azonos cikk fentebb már idézett címét. A következő mondat pedig így hangzott: „Az állítólagos összeesküvés (lényege) egy születőfélben lévő kampány egy második Brexit-népszavazás életre hívására”, és ismerteti, hogy valóban, Mark Malloch-Brown volt miniszter elismerte, kapott 400.000 fontot Soros alapítványaitól.

Az MTI ma 11:02-kor ismertette Londonból a Daily Telegraph Soros-cikkét. A „titkos összeesküvés” kifelejtésével, de azt gyorsan hozzátéve, hogy a lap „erőteljesen EU-szkeptikus”. Majd jön Soros jelzőjeként: „magyar nagybefektető”.

Vagyis, „orbanisztáni sajtódiktatúránk” ezer sebből vérzik. Mely sebeket gyorsan be kellene gyógyítani, hogy legalább csak száz maradjon belőle, és a jobboldali értékrendet valló sajtó hiteles, vitaképes információkat kapjon olyan helyekről, amelyekre ezért fizet elő.

Az alábbiakban a hitelesség kedvéért idemásoltam a Politico Playbookjának a cikkre vonatkozó megjegyzését, és a linkre kattintva olvasható az MTI híre is a szóban forgó Soros-cikkről.

Lovas István

NICK TIMOTHY MOONLIGHTING AS CONSPIRACY THEORIST: It’s a long way from Downing Street. Theresa May’s former Svengali has a joint byline on a front-page Daily Telegraph story headlined: “George Soros, the man who ‘broke the Bank of England,’ backing secret plot to thwart Brexit.” The supposed plot is a nascent campaign to call for a second Brexit referendum. The chairman of that Best for Britain campaign, former Minister Mark Malloch-Brown, said in a statement: “Through his foundations he [Soros] has contributed £400,000. But our small donors have collectively contributed more and the commitments of the other major donors also exceed this amount.” (Politico Playbook)

Az MTI híradása ide kattintva olvasható