FOX NEWS

Fotó: MTI, archív, szerk.

A jobboldali amerikai hírtelevízió arról számol be – és folytatott az ügyben beszélgetést „Strategic Room” című műsorában –, hogy George Soros beavatkozása az európai politikába felkeltette az amerikai kongresszus figyelmét.
A cikk második mondata:

„Soros tevékenysége miatti aggodalmakat a legutóbb a magyar miniszterelnök hangoztatta, aki a múlt héten nekiment Soros »birodalmának« és azzal vádolta, hogy »pénzek tonnáit és nemzetközi nehéztüzérséget« vet be.

De napokkal korában Washingtonban republikánus törvényhozók elkezdtek kérdéseket feltenni arról, vajon az amerikai adófizetők pénzét használják-e Soros projektjeinek támogatására a kis, konzervatív kormány vezette Macedóniában.

A republikánus képviselő, Christopher Smith (New Jersey) vezetésével a kongresszus képviselőháza tagjainak egy csoportja az Obama által kinevezett Jess Baily (macedóniai amerikai) nagykövetnek írt levelet választ kérve. A republikánus Mike Lee szenátor (Utah) szintén aggodalmát fejezte ki, hogy pénz áramlik Soros Nyílt Társadalom alapítványai felé, mindez egy olyan szélesebb körű aggasztó kereten belül, hogy az amerikai nagykövetség pártpolitikában egy adott oldal mellé áll.

»Hihető jelentéseket kaptam arról, hogy az elmúlt években a macedóniai amerikai misszió aktívan beavatkozott Macedónia pártpolitikájába, valamint médiakörnyezetét és a civil társadalmat alakítja, gyakran egy adott politikai meggyőződésű csoportokat előnyben részesítve másokkal szemben«, áll Lee levelében.”

Ezen aggodalmak azt mutatják, hogy erősödik Soros európai akcióival kapcsolatos konzervatív visszacsapás.

A Fox News ezután ismerteti, miként csapott oda Orbán Viktor Soros „határokon átterjedő birodalmának”.

Soros Nyílt Társadalom alapítványai visszalőtt azzal, hogy Orbán más kérdésekről akarja elterelni a figyelmet. („Érdekes”, hogy a hazai ellenzéki pártok és sajtója 2010 óta a kormány minden nagyobb lépése esetén ezt a „figyelemelterelési” manővert hangoztatja.)

Laura Silber, a Nyílt Társadalom alapítványok fő kommunikációs vezetője azt nyilatkozta az Associated Press amerikai hírügynökségnek, hogy „A Nyílt Társadalom alapítványok több mint 30 éve támogatnak civil társadalmi csoportokat Magyarországon, és ezek mélyreható problémák megoldásával foglalkoznak az oktatásban, egészségügyben, a médiaszabadság és a korrupció terén. Minden, ezen munka és ezen csoportok elleni támadás kizárólag olyan kísérlet, hogy eltereljék a figyelmet a kormány tehetetlenségéről, hogy e problémákkal foglalkozzon”.

Nikola Gruevski korábbi macedón miniszterelnök kijelentette, hogy Sorosnak „döntő befolyása” van hazája politikájára.

Lee nemrégiben találkozott macedón parlamenti képviselőkkel, akik átadtak neki egy „Stop Operation Soros” („Állítsátok le Soros Hadművelet”) nevű mozgalomról készült fehérkönyvet, amely azt írja, amerikai pénzt használnak baloldali ügyek finanszírozására, beleértve utcai lázadásokat, valamint Saul Alinsky „Szabály radikálisoknak” című könyve macedón változatának megvalósítása érdekében.

A 40 oldalas fehérkönyvben az SOS csoport azt állítja, az USAID kormányszervezet anyagi eszközeit használják fel az aktivisták és a szigorúan csak baloldali médiumok pénzelésére.

A Nyílt Társadalom alapítványok szervezete nem válaszolt a Fox News ez irányú kérdésére.

Az amerikai külügyminisztérium február 9-i válaszában arról tájékoztatta Lee képviselőt, hogy a szkopjei amerikai képviselet az amerikai érdekek nem elfogult és átlátható előmozdításáért dolgozott. Azt is állította, hogy az amerikai kormány segítsége nem terjedt ki pénzügyi támogatásra Macedóniában, de azt megjegyezte, hogy 2002-től a jelenig az USAID három alkalommal nyújtott támogatást a macedóniai Nyílt Társadalom Alapítványnak, mégpedig 5 millió dollár értékben azért, hogy „a macedón állampolgároknak segítsen a kormányt felelőssé tenni” tevékenységeiért.

Az USAID honlapja rákapcsolódik a www.soros.org.mk-re, és ott olvasható, hogy a projekt több száz macedón ifjat képezett ki „ifjúsági aktivizmusban és a médiaeszközök használatára”.

Smith republikánus képviselő az USAID Soros-támogatását 9,5 millió dollár összegűre becsülte.

A Fox News tévén erről beszélgető Brad Blakeman republikánus stratéga kijelentette, hogy Soros „egy csomó hálót szövő pók”.

Lovas István