Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon található országok hatóságai elősegítik olyan emberek rázúdulását a schengeni határokra, akikről nem tudjuk, hogy kik – jelentette ki a kormányszóvivő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Naponta szembesülhetünk azzal, hogy állami szervek iránymutatásával, szervezett formában szállítják az embereket a zöldhatárra – közölte Kovács Zoltán.

Hozzátette, ebben a helyzetben Magyarország az egyetlen állam a nyugat-balkáni útvonalon, amely elvégzi a dolgát, miközben a migránsok egyre agresszívabban követelik, hogy engedjék, sőt szállítsák tovább őket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Magyarországnak államként, illetve az Európai Uniónak államszövetségként meg kell védenie magát, és ellenőrzött körülményeket kell teremteni.

A migránsok olyan országokból, a többi között Görögországból és Macedóniából érkeznek a magyar határra, ahol nem fenyegeti veszély az életüket. Vagyis az illegális határátlépés helyett módjuk volna arra, hogy legális formában forduljanak menedékkérelemmel a magyar hatóságokhoz vagy más uniós tagállam hatóságaihoz – mondta Kovács Zoltán.

MTI