A kormány minden segítséget megad a Buda-Cash-ügy károsultjainak, az érintett önkormányzatok rendkívüli támogatást kapnak, a magán-, valamint jogi személyeket pedig 30 millió forintig kártalanítják a törvényben rögzített eljárásrend szerint.

Előzőleg az MSZP arra szólította fel a kormányt és a Magyar Nemzeti Bankot, hogy ne felelősöket keressenek maguk helyett, hanem kérjenek elnézést, és teljes mértékben kártalanítsák a Buda-Cash-ügy minden érintettjét.

A Fidesz-frakció válaszában úgy fogalmazott, a Buda-Cash-brókerbotrány a Kulcsár-ügy után az újabb szocialista brókerbotrány, amelyben 100 milliárd forintot tüntettek el.

Közleményükben azt írták, a szocialisták teremtették meg a brókerek „szabad garázdálkodásának” jogi alapját, ugyanis eltörölték a brókercégeknél kétévente kötelező helyszíni ellenőrzést, és „a szocialisták nevezték ki az általuk nagy becsben tartott brókercég vezetőit kormányzati pozícióba”.

A kormánypárt választ vár arra, mit tudnak a szocialisták arról, hogy hova tűnt ez a százmilliárd forint a Buda-Cashből, és mit tudott ezekről a csalásokról a Bajnai-kormány kormánybiztosa, miniszteri kabinetfőnöke, aki korábban a brókercégnél dolgozott. „Kinek a kasszáját gyarapította a pénz?” – tette fel a kérdést a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja.

A Buda-Cash-ügy miatt nehéz helyzetben került önkormányzatok közül 67 kap összesen mintegy 245 millió forint rendkívüli támogatásként – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.

Tállai Anrás közölte, fontos, hogy megsegítsék az érintett önkormányzatokat, hogy biztosított legyen a működőképességük, illetve az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérének, valamint a segélyeknek a kifizetése.

Azt mondta, a brókerházhoz kötődő bankcsoport ügyfelei közül körülbelül 150 ezer embert, több mint 80 önkormányzatot és több ezer vállalkozást érint az ügy.

MTI