Kilenc településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást.

A Baranya megyei Paléban az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a település független polgármestere, Pintérné Magyar Mária – egészségi okokra hivatkozva – február elsején lemondott. A 112 lakosú község településvezetői tisztségéért két független jelölt indul: Markóné Héder Tímea és Rumpli Éva. A választó névjegyzékben 79-en szerepelnek, ennyien járulhatnak a szavazóurnához.
    
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon szintén polgármestert választanak, mert a település eddigi polgármestere, Kovács Mihály (Abádszalókért egyesület), aki 2010 óta töltötte be hivatalát, február közepén lemondott. A polgármesteri tisztségért három jelölt indul: Balogh Gyula (Fidesz-KDNP), Deák Eszter (független) és Juhász Katalin (Magyar Munkáspárt). A 4700 lakosú település választói névjegyzékében 3583-an szerepelnek.
    
A Nógrád megyei Karancslapujtőn is polgármestert kell választani, mivel a település korábbi vezetője, Somoskői Tibor független polgármester – akit először 2010-ben választottak polgármesterré, majd 2014-ben ismét megnyerte a választást – február elsején egészségi okok miatt mondott le tisztségéről. A vasárnapi voksoláson a választásra jogosult 2166 lakos hat független jelöltre adhatja le voksát: indul a tisztségért Baksa Sándor, Barta László, Dormán Gyula, Musztács László, Rozgonyi Zsolt és Tóth István.
    
Ugyancsak polgármestert választanak vasárnap a Fejér megyei Jenőben, mert az eddigi polgármester, a tisztséget 1998 óta betöltő Varga István (független) január végén lemondott. A településvezetői tisztségért öt jelölt indul: Veres Péter (Magyar Munkáspárt), Klimáné Kerekes Ildikó (független), Kolmer Péter (független), Fister Ferencné (független) és Gárdonyiné Nagy Mária (független).
    
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karoson szintén a korábbi polgármester, független Torma Gábor lemondása miatt lesz időközi választás. A mintegy 500 lelkes település 409 választópolgára Bartha Patrikné, Dakos János, Jánoskovicsné Gecse Nóra és Kovách Antal Csaba közül választhatja meg az új polgármestert.
    
A Pest megyei Pilisszentivánon ugyancsak a korábbi polgármester, Pénzes Gábor (független) lemondása miatt kell időközi polgármester-választást tartani. A posztért Cseresznye Sándor és Poppréné Révay Gyöngyi indul, mindketten függetlenként. A választói névjegyzékben 3470-en szerepelnek.     
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon polgármestert és hattagú képviselő-testületet kell választani, mivel a 2800 lelkes község képviselő-testülete január 28-án feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért négyen indulnak: Pajtás Zsigmond és Gombos Lászlóné függetlenként, Földi István a Jobbik Magyarországért Mozgalom, míg Pásku Károly a Magyar Munkáspárt színeiben. Pásku Károlyon kívül a másik három jelölt képviselőként részt vett az előző testület munkájában.
    
A hat képviselői helyre huszonhat jelölt pályázik: huszonnégyen – köztük az eddigi, Fidesz-KDNP-s polgármester – függetlenként, ketten pedig a Jobbik jelöltjeként méretik meg magukat. Valamennyi korábbi képviselő újraindul a tisztségért. A választáson 2410 helybéli vehet részt.
    
A Bács-Kiskun megyei Lakiteleken szintén polgármestert és képviselőket választanak, mert a 4675 lakosú község képviselő-testülete alpolgármesteri kezdeményezésre  január 26-án feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért öt jelölt indul: a jelenlegi polgármester Zobokiné Kiss Anita és Kalócz Gábor függetlenként, Madari Andor a Fidesz-Nemzeti Fórum, Bencsik Mihály a Magyar Munkáspárt, Zoltán Péter pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelöltjeként. 
    
A hat képviselői helyre tizennyolcan pályáznak: nyolcan függetlenként, hatan a Fidesz-Nemzeti Fórum színeiben, ketten-ketten pedig a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjeként mérettetik meg magukat. Valamennyi korábbi képviselő újraindul a tisztségért. A  település választói névjegyzékében 3773-an szerepelnek.
    
A Tolna megyei Paks 7. számú egyéni választókerületében képviselőt választanak vasárnap: a kerület korábbi képvielője, Tell Edit (Néppárt) ugyanis összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról, miután az önkormányzati Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatójává nevezték ki. A körzet 1981 választópolgára négy jelölt közül választhatja ki képviselőjét: Gáspár Viktor (Jobbik), Mezősi Árpád (MSZP), Szabó Péter (Fidesz-KDNP) és Szarka Gyuláné (Magyar Munkáspárt) indul a január 25-én megüresedett képviselői mandátumért.
    
Egy további időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna vasárnap, a Pest megyei Érden ugyanis a roma települési önkormányzat feloszlatta magát. A választás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

(MTI)