A hungarikumok gazdag, színpompás világából nyílt fotókiállítás tegnap az Európai Parlamentben. A kiállítás szervezője és házigazdája Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő volt, a köszöntőt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter tartotta.Az Európai Parlamentben e héten látható kiállítás a Hungarikum Gyűjtemény 45 nemzeti értékét mutatja be. Pelczné Dr. Gáll Ildikó megnyitó beszédében kiemelte: „az Európai Parlament alelnökeként kiemelt feladatomnak tartom, hogy a lehető legszélesebb körben hívjam fel a figyelmet nemzeti kincseinkre”.

A fideszes politikus arra buzdítja képviselőtársait, hogy utazzanak el Magyarországra és minden egyes hungarikumot tapasztaljanak meg a maga valóságában személyesen is. „Nézzék meg és vigyék hírét a gyönyörű világörökségi helyszíneinknek, ízleljék meg hagyományos ételeinket, italainkat, köztük a Magyarországon termett gyümölcsből készített pálinkát, vagy a világon a legelismertebb borok köz számon tartott desszertborunkat, a Tokaji aszút, látogassanak el Kalocsára vagy Mezőkövesdre, a világhírű kalocsai- illetőleg a matyó hímzések hazájába. Kiránduljunk el a halasi csipkeművészet színhelyeire, és lessék el a praktikákat” – javasolta Pelczné Dr. Gáll Ildikó.

A bevezető gondolatok után Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntötte a kiállítás résztvevőit. Kiemelte: ”új fejezet nyílt 2012-től Magyarország nemzeti értékeinek megőrzése terén, hiszen a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló jogszabály felhatalmazásával megújult lehetőségeket kapott nemzeti értékeink védelme„.

Elmondta: „büszkék vagyunk a magyar kultúrára, külön elismerés, hogy a matyó népművészet 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára”. A tárlatmegnyitón a halasi csipkeművészet, matyó hímzés és viselet mellett a magyar gasztronómiával is megismerkedhettek az érdeklődők.

(fidesz.hu)