A kormány nevében Takács Szabolcs, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnökségéért felelős miniszteri biztos és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára helyezte el az emlékezés koszorúját és köveit. Ezután a résztvevők közül többen is köveket helyeztek el az emlékfánál.Az áldozatok emlékére Fröhlich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija mondott imát.

A megemlékezésen részt vett mások mellett Colleen Bell amerikai, Ilan Mor izraeli és Lieselore Cyrus német nagykövet, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Bánki Erik fideszes, Harangozó Tamás MSZP- s országgyűlési képviselő, Hajdu Mária, az LMP emlékezetpolitikai szakszóvivője és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

MTI