Magyarország részéről továbbra is fennáll a lengyel–magyar barátság melletti eltökéltség, jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Varsóban, az Ewa Kopacz lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón.Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást.

– Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (…) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra„.

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre, sorolta a magyar kormányfő a minszki megállapodást idézve. Orbán Viktor jelezte, „gyakorlati kérdésekről” is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy „Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben„. Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt, idézte fel, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, „mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.

– Őszinte és nehéz beszélgetést folytattunk az Európai Unió és a visegrádi országok Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról, ahogyan az a barátok között szokás. Ebben az őszinte és nehéz beszélgetésben tudattam Orbán miniszterelnök úrral, hogy az EU-tagországok és a visegrádi országok egysége az ukrajnai helyzettel szemben alapvető fontosságú – jelentette ki Ewa Kopacz.

A lengyel miniszterelnök emlékeztetett az 1848-as szabadságharc és az 1956-os magyar forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.

– Lengyelországot és Magyarországot mindig igazi, nemcsak a közmondásból ismert barátság kötötte össze. Kiváló példája ennek Bem József tábornok alakja, aki Lengyelország és Magyarország közös hőse, az ő személyében összefonódik a történelem és az értékek közössége. Büszke vagyok arra, hogy országaink az elnyomatás évei után ma a Nyugat közösségének tagjai – mondta Ewa Kopacz.

A lengyel kormányfő rámutatott, hogy a rendszerváltás során a két országnak joga volt önállóan dönteni sorsáról, és nyomatékosította: ugyanolyan jog illeti most meg Ukrajnát. Elmondta, hogy a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben.

MTI