A nyomtatott, illetve elektronikus médiában dolgozó kárpátaljai magyar újságírók és a tevékenységüket segítők támogatására hirdet pályázatot a nemzetpolitikai államtitkárság – közölte Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Fotó: shutterstock.com
Fotó: ShutterStock.com

Potápi Árpád János kiemelte, létérdek, hogy a kárpátaljai magyarságot érintő híreket a sajtó publikálja és eljuttassa az ott élő emberekhez.
    
Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban a kormány határozottan kiállt a kárpátaljai magyarság mellett, és lehetőségeihez mérten anyagilag is próbálja segíteni a nehéz helyzetbe került nemzettársait. Például kiegészítő támogatásban részesülnek a pedagógusok, óvoda- és zenepedagógusok, a munkájukat segítő oktatási szakemberek, illetve egészségügyi dolgozók, egyházi személyek,valamint külön támogatják az óvodai és kisiskolai gyermekétkeztetést. 
    
Grezsa István kormánybiztos elmondta: a médiában dolgozók április 1. és október 31. között megjelent anyagokkal pályázhatnak. Ezek témája lehet: az 1956. évi forradalom emléke Kárpátalján, a magyar-ukrán együttélés a mindennapok során pozitív példák bemutatásával. Téma lehet még Kárpátalja és az első világháború, a málenkij robot és Kárpátalja, a kárpátaljai magyarságot érintő össznemzeti vagy helytörténeti jelentőségű események bemutatása.
    
Pályázni minimum 300 szavas írott anyag, illetve legalább 3 perces hang- vagy képi anyag bemutatásával lehet, a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg 18 millió forint.
    
Előzetes becslés szerint a pályázat mintegy 160 médiában dolgozót érint – olvasható az államtitkárság háttéranyagában. 
    
Újságírók 120 ezer, a munkájukat segítők 96 ezer forintos juttatásban részesülhetnek. 
    
A kormánybiztos jelezte: nem feledkeztek meg a kárpátaljai, ukrán nyelven publikáló újságírókról sem. Ők összesen 20 laptopot kapnak, amelyet az ungvári és a beregszászi főkonzulátusok javaslatai alapján osztanak ki közöttük – tette hozzá Grezsa István.

(MTI)