Diadalmasan hasít a furmint, növekvő magabiztossággal bizonyítja régi nagy hírét az olaszrizling a nagy magyar fehérborok értő kedvelőinek körében, és szelíd határozottsággal kér helyet a legnagyobbak között a hárslevelű is.Ez a kedves, szerethető, bár gyakran szeszélyes fajta az elmúlt 15 év furmint-robbanásának hangzavarában kissé háttérbe szorult, de nem háborgott, nem is követelőzött, hanem szorgosan dolgozott. És bizonyított.

Olyannyira, hogy ma már Tokaj-Hegyalján is akadnak olyan „eretnek” gazdák, akik afféle titkos szertartások keretében neki hódolnak.

Okkal, hiszen nem csak a fajtára jellemző sokszínű, rendkívül gazdag íz- és illatvilággal veszi le lábáról a borkedvelőket, hanem hosszú életpályájával is. Talán még néhány évvel ezelőtt is csodaszámba ment volna egy 10 éves vagy még idősebb száraz hárslevelű, ám – amint ezt a Wineglass Communications által szervezett zártkörű kóstolón a mádi Lenkey Pincészet 2006-os és 2005-ös tételei megdöbbentően bebizonyították – ez ma már nem álom, hanem létező, kézzel fogható (kóstolható) valóság.

Rendkívüli potenciál rejlik a hárslevelűben, ami kereskedelmi szempontból is sokat lendíthet a minőségi magyar bor piacin pozícióin. Ehhez azonban fáradhatatlan marketing-tevékenységre is szükség van. Ez hagyományosan a magyar bor ügyének gyenge pontja, de csüggedésre semmi ok, a néhány éve divatba jött tematikus kóstolók sokat segítenek a problémán.

A Hárslevelűk Éjszakája ráadásul impozáns környezetben, a budapesti Városligetben található Vajdahunyadvár kápolnája melletti hangulatos kerengőben sorakoztatja fel körülbelül 20 jeles hazai tokaji, somlói és egyéb borászat (köztük az említett Lenkey Pince) szebbnél szebb hárslevelűit, összesen több mint 50 tételt. A könnyed hangvételű, de a szakmai igényességet szem előtt tartó bemutatóra május 26-án került sor 16 órától 21 óráig. A rendezvény pontos részleteiről, illetve a belépővel (ami a helyszínen 7500 forint lesz) kapcsolatos információkról a hello@furmintfebruar.hu email címen lehet bővebb információt kérni.

Á.B.