A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a magyar miniszterelnöknek át kell gondolnia politikáját a brit népszavazást követően.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Képviselők Közösségének szombati, budapesti helyzetértékelő ülésén azt mondta: Orbán Viktornak át kellene gondolnia, hogy ezzel a menekültellenes politikával és hangulatkeltéssel néhány százezer szavazat szerzésének reményében érdemes-e tovább gyengíteni a most amúgy is meggyengült európai egységet.     

A DK elnöke az Európai Unióból (EU) történő kilépésről tartott brit népszavazásról úgy fogalmazott, nem lehet összekeverni a politikát a történelemmel, mert aki ezt teszi, megnyer egy választást, de elveszíti az országot. Ez a Brexit egyik nagy tanulsága – emelte ki.
    
A brit EU-tagságról tartott csütörtöki referendumot a kilépést pártoló tábor nyerte meg, a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalékuk a bennmaradásra.
    
Gyurcsány Ferenc véleménye szerint érteni kell, mi a pártpolitikai érdek, a választási érdek és mi a nemzet érdeke. Mint mondta, egy nap alatt Nagy-Britannia a szétesés szélére sodródott, csak azért, mert David Cameron kormányfő 2-3 százaléknyi szavazatot szeretett volna szerezni. 
    
A magyar miniszterelnök politikájára utalva azt mondta: Orbán Viktor eladja az ország történelmi esélyét, becsületét, sorsát egy tál lencséért. „Nem lehet egy kalandba belevinni egy országot, csak azért, mert azt várjuk tőle, hogy ezért lesz pár szavazónk” – mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: ez olyanfajta történelmi bűn, amelynek a következményei most láthatók Nagy-Britanniában.
    
Gyurcsány Ferenc szerint a magyar miniszterelnök most válaszúthoz érkezett: pártpolitikus marad-e, vagy esélyt teremt magának, hogy Magyarországért felelős államférfi legyen. Ha az előbbit választja, akkor „percember” lesz – mondta.     

Arra kérte Orbán Viktort, hogy álljon el a menekültellenes népszavazástól, ne hergelje a magyarokat, és tegyen tanúbizonyságot arról, hogy érti, mi a felelőssége.     

Párhuzamot vonva a brit népszavazás és Cameron lemondása, illetve a magyar kvótareferendum között, azt mondta, a „politikai nagyotmondás” vége Magyarország kitaszítása lesz az EU-ból.     

A DK elnöke – idézve Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt – azt mondta, aki hétfőtől szombatig kritizálja az uniót, vasárnap nem tud a közösség hiteles támogatójává válni. „Ha a magyar miniszterelnök azt sulykolja, hogy ez egy rossz világ, akkor utána hiába tesz közzé hirdetést a brit lapban” – mondta.     

Gyurcsány Ferenc szerint azok, akik egy szabad, prosperáló világot képzelnek el, nem lehetnek „tessék-lássék” módjára európaiak. Ha valamikor, akkor most egyértelműen Európa-pártinak kell lenni, és lehet magyarként jó európainak lenni. Nem a feszültséget kell szítani, hanem a megbékélést kell erősíteni – jelentette ki.
    
Úgy fogalmazott: ha nem kötjük össze a demokratikus elkötelezettséget a tömegek felemelkedésének lehetőségével, akkor mindaz, amit demokráciának és jogállamnak hívunk, „csak az elit acsarkodása lesz”. 
    
Hangsúlyozta, hogy egyszerre kell szolgálni a progresszió és a szociális felelősség ügyét, és ez Horn Gyula hagyatékának is tekinthető. Azt mondta, ha Magyarország egykori miniszterelnöke élne, a DK tagja lenne. Horn Gyula tudta, értette, hogyan kell egyszerre magyarnak és európainak lenni, védeni a kisember világát, és közben „Bokrossal és nyugdíjreformmal szolgálni a progressziót” – mondta Gyurcsány Ferenc a volt pénzügyminiszter, Bokros Lajos stabilizációs programjára utalva.

(MTI)