Minden várakozást felülmúlt idén az ingatlanfejlesztési piac bővülése, a még mindig erős növekedési potenciállal rendelkező iroda- és ipari ingatlanok mellett a lakáspiac is tovább pörgött. Az ágazat szereplői bíznak abban, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs 2019 után is fennmarad – közölte az ingatlanfejlesztési ágazat legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke az V. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Takács Ernő a szervezet közleményében ismertette: a prognosztizált egymillió négyzetméter helyett az IFK-tagok átadott és a folyamatban lévő projektjei 1,5 millió négyzetmétert tesznek ki, a beruházási érték pedig meghaladja a 2,2 milliárd eurót, ami abszolút rekord. 
    
Az IFK tagjai 2016/2017-ben 390 ezer négyzetmétert adtak át 400 millió euró értékben, a jelenleg épülő projektek pedig 1,050 millió négyzetmétert tesznek ki 1,8 milliárd euró értékben.
    
Az IFK elnöke a magyar gazdaság növekedési üteme alapján még mindig óriási potenciált lát az irodapiacon. Jelenleg alig található kihasználatlan irodaterület a minőségi A vagy B kategóriás épületekben, a fővárosi üresedési mutató sosem állt még ennyire alacsony szinten – mutatott rá. A budapesti irodapiac akár több millió négyzetméternyi új irodahelyet is igényelhet, amelyek a következő években várhatóan meg is épülnek – hangsúlyozta. 
    
A lakáspiacon elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a kedvezményes lakásáfa és a lakáshitelezés beindulása ösztönözte a növekedést, amelynek lendületét azonban visszavetheti az építőipari kapacitáshiány. A kedvezményes áfa megszűnése 2019-től pedig akár meg is fordíthatja az eddigi kedvező trendet, ezért szorgalmazzák annak fennmaradását – hangsúlyozta.
    
Az alacsonyabb áfa a tömegével indított újlakás-projektek gazdaságélénkítő hatásának köszönhetően nem okozott bevételkiesést a költségvetésnek, megszüntetése viszont azonnali jelentős áremelkedést hozna. Végső soron az alacsonyabb gazdasági teljesítmény miatt a költségvetés is kisebb bevételt realizálna – mutatott rá. 
    
Az IFK felmérése szerint nagyjából 30 ezer új lakásnak kellene felépülnie Magyarországon a régiós átlag eléréséhez. A kormányzati intézkedések hatására 2016-ban közel háromezerrel több új lakás épült meg 2015-höz képest, a lakásépítések hosszú megvalósulási ideje miatt ennél jelentősebb hatás 2017-től várható. Amennyiben 2019 után is fennmarad a kedvezményes áfakulcs, 2022-ig évi 28 ezer közelébe emelkedik az épített lakások száma. Ellenkező esetben 2022-ben az újonnan épített lakások száma alig haladja majd meg a 10 ezret. 
    
Az IFK november 20-án immár ötödik alkalommal rendezi meg az Ingatlanfejlesztés napja című programsorozatát, melynek fő eseménye az V. Hallgatói ötletbörze eredményhirdetése lesz. Az IFK ötödik alkalommal hirdette meg hallgatói pályázatát. A résztvevők a Váci út „iroda-boulevard” közterület átalakításával, a BME „Z” épületének rehabilitációjával, a Nyugati téri Eiffel Csarnok hasznosítási lehetőségeivel és a Károly körúti Városháza Park újragondolásával pályáztak. 
    
Az IFK 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével, feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. Az IFK tagvállalatai által megvalósított összes projekt területe 3,8 millió négyzetméter, az összes projekt beruházási értéke 2656 milliárd forint volt. A tagok évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek.

(MTI)