A kormány eleget tett a két évvel ezelőtti vállalásának, miszerint – ahol erre igény van – teljes szélessávú internet lefedettséget biztosit 2018 végére – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a T-System Symposium konferencián mondott nyitóelőadásában kedden Budapesten.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Hozzátette: indul a szupergyors internet program 2 (SZIP-2), amelynek célja, az eddigiekhez képest is gyorsabb, több mint háromszoros sávszélesség kiépítése.

Palkovics László kijelentette: a digitalizáció újabb szintet lép Magyarországon. A kormány a szupergyors internet programban (SZIP) vállalta, hogy 2018 végéig minden háztartásba eljuttatja a nagysebességű szélessávú internetet. Ez megvalósult, mára 880 ezer háztartásba eljutott. A vezetékes szélessávú lefedettség 75-ről 99,9 százalékra nőtt 2014-ről 2018-ra, Magyarország ezzel  a 7. helyen áll a világon. 

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a konferencián elmondta: a keskenysávú dolgok internetje (IoT) új tipusú mobilhálózatra szabványosított technológia a gépek közötti kommunikációt szolgálja, a hálózat lefedettsége Magyarországon majdnem 60 százalékos, cégek százainál teszi lehetővé gépek, járművek, berendezések, szenzorok folyamatos kommunikációját alacsonyabb költségek mellett. A hálózatot a jövőben a lakosság is használhatja háztartási mérőeszközei, riasztóberendezései, vagy egyéb okos eszközeinek kommunikációjára – mondta.