Akciótervet dolgoz ki a kormány a következő hetekben, hónapokban a magyar gazdaság versenyképességének javítása érdekében – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Világgazdasági Fórum friss felmérése szerint Magyarország 6 helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. legversenyképesebb gazdasága, az Európai Unión belül pedig a 25.

Lázár János szerint át kell tekinteni és fel kell tárni, mi a versenyképesség romlásának oka. Ebben a munkában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is részt vesz.

V4-es összevetésben Magyarország Szlovákiával van hasonló helyzetben, a csehek és különösen a lengyelek jobbak a versenyképességet illetően – fejtette ki a Miniszterelnökség vezetője, úgy fogalmazva, hogy „van bőven tanulnivalónk a lengyelektől”.

A miniszter biztosra vette, hogy az adóeljárások átalakítása és az állami bürokrácia csökkentése szükséges a versenyképesség növeléséhez.

A magyar gazdaság adatait ismertetve arra is felhívta a figyelmet, hogy az eredmények törékenyek, mert „a Magyarországnak meg kell hajolnia a brüsszeli akarat előtt”, akkor annak szociális kiadási oldalon „következményei” lesznek. Hiszen ha lenne betelepítés, akkor a betelepítettekről gondoskodni kellene, lakást, munkahelyet, egészségügyi és szociális ellátást kellene nekik biztosítani – mondta.

Hiába a felminősítés, hiába a csökkenő munkanélküliség és a növekvő foglalkoztatottság, ha egy olyan terhet kap az ország, amely a választóknak nem áll érdekében – fogalmazott Lázár János, aki azt nehezen megmagyarázhatónak tartja, hogy „Németország behívta a migránsokat, nekünk pedig el kell őket tartani”. Magyarország visszautasítja azt a magatartást, hogy Németország megszervezi a bevándorlást, kiválogatja azokat, akikre szüksége van, a többieket pedig szétosztja Európa szegényebb régiójában – mondta.

A gazdasági kabinet eheti üléséről szólva megerősítette azt a döntést, amely szerint a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett egységesen 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online kassza használata. Indoklásul azt mondta, alaposabb felkészülési időt hagynak azoknak, akik a technikai megvalósításban részt vesznek. Emellett áttekintettek minden olyan informatikai fejlesztést is, amely az adóhivatalnál zajlik.

A további döntéseket ismertetve a miniszter közölte: több önkormányzati hitelfelvételhez is hozzájárultak; határoztak arról, hogy az önálló zálogjog intézményének újbóli bevezetésével kapcsolatban törvénymódosítási javaslatokat terjesztenek a parlament elé; és beszámolót hallgattak meg a jövő évi budapesti vizes vb előkészületeiről, amelyek rendben haladnak.

Lázár János a múlt heti Teréz körúti robbantással kapcsolatban kijelentette: a kormány a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményt. Jelezte, a miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy tegyenek meg mindent a tettes vagy tettesek előkerítésére. Az egész ország a rendőrök mellett áll, és ez különösen abból a szempontból fontos, hogy ebben az országban 27 éve a rendőrség még a diktatúra eszköze volt – tette hozzá.

A budapesti busztendert illetően kérdésre elmondta: a főváros által kiírt közbeszerzés jó néhány indulót kizárt, piacszűkítő és versenykorlátozó közbeszerzés volt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság leállította a tendert, és most új közbeszerzést kell kiírni vagy javítani kell ezeket a hibákat. Reálisan jövő nyár előtt meg sem kezdődhet a metrófelújítás – jelezte.

A kiskereskedelmi politikával kapcsolatos csomagot várhatóan október 5-én terjesztik a kormány elé, amely első olvasatban tárgyalhatja azt – közölte szintén kérdésre, a változás indokaként pedig azt mondta, hogy az Európai Bizottság több beszerzési kérdésben is szabad utat adott, például a dohányellátó ügyében, így felvetődik, hogy például a gyógyszerek központi beszerzése szóba kerülhet-e, és lesz ilyen javaslat.

Egy másik felvetésre arról is szólt, nem megegyező állítások szólnak arról, hogy vannak-e Magyarországon génmódosított termékek. Az importált élelmiszerek részei között lehetnek ilyenek, például lehet itt génmódosított szója, és vámmenetes környezetben nehéz az ilyet kiszűrni – közölte.

MTI