A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint óriási eredményeket hozott idén a feketegazdaság elleni küzdelem és a béremelési folyamat – olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Fotó: MTI, archív

Tállai András a lapnak azt mondta, az adóbevétel úgy nő, hogy folyamatosan csökkentik az adókat. Már a magyar társasági adó a legalacsonyabb az Európai Unióban, és a személyi jövedelemadó mértéke is az egyik legkisebb – jegyezte meg.

A legújabb adatok szerint január eleje és október vége között több mint tízezer milliárd forint folyt be az államkasszához a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az általános forgalmi adóból (áfából), a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból.

Az év első tíz hónapjában 720 milliárd forinttal több érkezett a lényeges közterhekből, mint a tavalyi esztendő azonos időszakában – közölte a Magyar Idők.

Az adatok mögött meghúzódó folyamatokat az államtitkár értékelte a lap kérésére.

Két fő tényezőre mutatott rá: a feketegazdaság visszaszorítására, valamint az adócsökkentéssel egybekötött béremelésre, munkahelyteremtésre.

Magyarország az elmúlt években hatalmas lépéseket tett a feketegazdaság letöréséért – mondta Tállai András, aki szerint nem véletlen, hogy az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruszállítást ellenőrző elektronikus adóhatósági szisztéma iránt más államokból is érdeklődnek. Idén nyáron kezdte meg éles működését a harmadik nagy rendszer, az online számlázás – tette hozzá.

A három elektronikus megoldás kiegészíti egymást, olyan hálót alkotva, amelyen nemigen tudnak átbújni az adócsalók – emelte ki, megjegyezve: idén tíz hónap alatt 440 milliárddal több áfa folyt be, mint tavaly.

Az államtitkár a köztehercsökkentések hatásáról is beszélt a Magyar Időknek. Felidézte például, hogy a kormány 2016-ban hatéves bérmegállapodást kötött a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel.

Úgy fogalmazott, hogy „a bérek szárnyalnak, a közterhek egyre mérséklődnek”.

Rámutatott: a társadalombiztosítást megillető összegek emelkedése tíz hónap alatt megközelítette a kétszázmilliárd forintot.

A számok arról tanúskodnak, hogy a kormány terve bevált: az egyre csökkenő adók segítik a munkahelyek számának növekedését és a bérek emelkedését. S mivel egyre több ember dolgozik, és ők egyre többet keresnek, az alacsonyabb adókból is több folyik be – összegzett Tállai András.

Az államtitkár azt mondta, a balliberális kormányok még úgy sem érték el a céljukat, hogy „állandóan az adóemelésen dolgoztak” – olvasható a Magyar Időkben.