A vevők az egyre kisebb alapterületű lakásokat keresik, ezzel reagálnak a folyamatos áremelkedésre – ismerteti keddi számában a Világgazdaság.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A legnépszerűbbek a 20 négyzetméter alatti garzonok, bár ezek átlagos ára sem alacsony, már 14,9 millió forint. Ennyiért néhány éve még akár másfél szobás lakást is lehetett venni a legtöbb pesti kerületben. Összességében a 40 négyzetméteresnél kisebb ingatlanok nagyon keresettek, míg az 50-60 négyzetméteresre vonatkozó hirdetésekre már átlag alatti számban érkeznek érdeklődők – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A legnagyobb hazai ingatlanhirdetési oldalon regisztrált keresések száma alapján továbbra is a XIII., a XI., és a XIV. kerület a legnépszerűbb, ami nem véletlen, hiszen ezekben a kerületekben van a legtöbb eladó lakás. Sokkal többet mond el egy kerület népszerűségéről, hogy egy ingatlanhirdetés átlagosan mekkora érdeklődést vált ki. Ennek alapján egyértelműen a peremkerületek – jelenleg a XXII., a XXI., XVII., XVI. – a legnépszerűbbek. Pontosan azok, amelyek a négyzetméterárak alapján a legolcsóbbak közé tartoznak.

Minél olcsóbb egy lakás, annál nagyobb érte a verseny. Budapesten az idén a 40 millió forintnál olcsóbb lakásokra irányul az érdeklődések 70 százaléka, de a kínálatnak már csak alig a 60 százaléka tartozik ebbe az árkategóriába – olvasható a Világgazdaságban.