Az országosan csaknem egymillió hektáron termett őszi búza már a magtárakban van, az átlagosnál valamivel nagyobb és jobb minőségű gabonatermés várható a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Nagy István a minisztérium közleménye szerint a Magyarok Kenyere gabonájának Heves megyei begyűjtése és megszentelése alkalmából rendezett záróünnepélyen, Kápolnán beszélt erről.
    
Közölte: az ország kenyérgabona-, takarmány- és vetőmagellátása biztosított, valamint exportra is jut. Az államtitkár kiemelte, hogy előreláthatólag nagyjából a termés fele lesz külföldön értékesíthető a szokásos felvevőpiacokon, elsősorban a dél-európai országokban és Németországban, de jelentős az érdeklődés Kína részéről is.  
    
Az árak most még nyomottak, de mivel az Európai Unió több országában természeti csapások tizedelték a termést, a magyar kenyérgabona külpiaci eladási lehetőségei és felvásárlási árai várhatóan a továbbiakban javulnak – jegyezte meg.
   
A nyári aratási munkák befejelődtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára múlt szerdán Budapesten.
    
Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően közölte: az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be. A betakarított búza mennyisége 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.
    
Az előzetes becslések szerint az országban mintegy 7,9 millió tonna nyári betakarítású gabona kerülhet a magtárakba, a múlt évi mintegy 8,5 millió tonnával szemben. 
    
Az idei összes termés a 2016-os rekordértékektől 7 százalékkal elmarad, de az elmúlt öt év átlagát 4,8 százalékkal meghaladja. A tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére is az ország ellátása megfelelően biztosított a 2017/2018-as szezonban és exportra is bőven jut majd áru, őszi búzából például 2,3 millió tonna – közölte Czerván György.
    
Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke arról beszélt, hogy az eredmények alapján a mostani betakarítás a közepes évek közé tartozik majd. A termelők szempontjából az árakkal pedig elégedetlen volt.

(MTI)