Máris érezhető a családbarát intézkedések pozitív hatása

Magyarország a negyven éve tartó demográfiai télre rugalmas és széles körű családtámogatási rendszer kiépítésével válaszol. Kardosné Gyurkó Katalint, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökét arról kérdeztük, növekszik-e az intézkedések hatására a gyermekvállalási kedv.

– A hároméves gyes 2010-es visszaállítása még nem hozott születésszám-emelkedést. A munkavállalást megkönnyítő gyed extra 2014-es bevezetése osztatlan sikert aratott a családok körében.

– A három elemből álló gyed extra bevezetésének legfontosabb előnye, hogy lehetőséget ad a választásra. Ez jótékony hatással van a gyerekvállalásra. Az az édesanya, aki szeretne visszamenni dolgozni, már a gyerek féléves korától megteheti, nem esik el a támogatástól. Akkor sem csökken, hanem duplájára nő a támogatási összeg, ha a gyed ideje alatt testvér születik. A még felsőoktatásban tanuló vagy frissen diplomázott szülőket pedig a diplomás gyed segíti. Fontos tudni, ezek a családtámogatási formák az apák számára is elérhetőek, vagyis az apa szintén otthon maradhat a gyed idejére, sőt főállású szülővé is válhat.

– Közel egymillió családot érint az adókedvezmények rendszere, 130 ezren egyáltalán nem fizetnek adót vagy járulékot. Összességében 1900 milliárd forint marad így a családoknál. Nemrégiben jelentették be, hogy 2019-ig négy lépcsőben duplájára, egy kétgyermekes család esetében havi negyvenezer forintra nő az adókedvezmény összege.

– Minden olyan intézkedés, amely csökkenti a családok anyagi terheit, segítséget jelent. Nemrég alakult meg az egyik közösségi oldalon egy csoportunk, a Nagycsaládos Szülők Klubja, amelynek immár négyezer tagja van, és ahol a nagycsaládos szülők vetnek fel témákat. Érdekes és nagyon hasznos követni az ott folyó beszélgetéseket, amelyek jelentős része a támogatásokról, kedvezményekről, illetve gyereknevelésről és a nagycsaládos szülői létről szólnak. Kiderül belőlük, hogy a családtámogatási rendszernek köszönhetően a középréteg erősödik, érezhetően nőtt a gyermeket vállalók anyagi támogatása, ami mindenképpen pozitív folyamat.

Azonban gyakran azt is tapasztaljuk, hogy sokakat bedarál a munkahely, nincs idejük párkapcsolatokat kialakítani, vagy egy új gyermeket a világra hozni. Én ezt a jelenséget időszegénységnek hívom. De szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy a válások számának növekedésével óhatatlanul elvész a szerető, harmonikus család modellje, ami súlyos lelki sérülésekkel, érzelmi elszegényedéssel járhat. Úgy vélem, az érzelmekben gazdag, jó élet felépítése nem csak pénzkérdés, ügyes praktikákkal, segítő információkkal a családok időt tudnak nyerni, a fájdalmas tapasztalatokból pedig hozzáértő segítséggel, élő példák megszívlelésével lehet erőt meríteni. A NOE-ban most többek között ennek működőképes keretein is dolgozunk.

– 2010-ben a családalapítási és gyermekvállalási kedv mélyponton volt, a termékenységi ráta 1,25 volt, a legalacsonyabb az EU-ban. Az akkor bekövetkezett családbarát kormányzati fordulat meghozta a gyümölcsét, 2016-ra a ráta 1,49-re emelkedett. Ezzel megelőztük Lengyelországot, Szlovákiát és Horvátországot. A kormány deklarált célja, hogy a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen 2030-ra.

– A ráta növekedése valóban nagy siker, de a puszta szám nem mutatja meg a lényeget. Számomra a gyermek az életet, a családot jelenti, a teljességet. Ha helyreáll a család intézményébe vetett bizalom – úgy érzem, pozitív változás tapasztalható e téren, amihez a kormányzat részéről a családokra fordított kiemelt figyelem jelentősen hozzájárul –, akkor egyre többen akarnak majd részesei lenni ennek a boldogságnak. A NOE, immár harminc éve, ennek hirdetésére fordítja minden energiáját. Hetvenezer tagunk van, ami 13 ezer tagcsaládot jelent, és mintegy ezerötszáz önkéntes segíti a munkánkat, ami nap mint nap az élet igenléséről szól, arról, hogy családban, nagycsaládban élni jó.