Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

Erősíthetik a gazdaság versenyképességét az új választott bíróságok, mivel a felek bizalmából az állami bíráskodásnál gyorsabban és hatékonyabban rendezhetik a vállalkozások vitás ügyeit – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A kamara vezetője ismertette, hogy Magyarországon jelentős hagyománya van a választott bíráskodásnak, de a pénzügyi világban – a bankok, kereskedelem, hitelezés terén – létrejött változások az intézményrendszer átalakítását indokolták. Hozzátette, hogy az MKIK a választott bíráskodás infrastrukturális hátterét és a választott bírák díjazását biztosítja, az ítélkezést semmilyen formában nem befolyásolja. 

Kérdésre válaszolva közölte, hogy megfelelő végzettség és gyakorlat birtokában bárki lehet választott bíró, amennyiben a felek ezzel a feladattal megbízzák.

Kecsmár Dániel, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára közölte, hogy az elaprózódott struktúra indokolta a választott bíráskodás szervezeti rendszerének átalakítását, egységesítését. Az intézkedéssel a magyar jogi kultúra a nemzetközi sztenderdekhez igazodik, a magyar választott bíróságok a külföldi választott bíráskodással szemben is alternatívát kínálhatnak a Magyarországon működő külföldi vállalkozásoknak – tette hozzá.

(MTI)