Fotó: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció

A keleti nyitás stratégiájának újabb sikere, hogy a Tata Consultancy Services (TCS) indiai szolgáltató központ 500 új munkavállalóval és ötezer négyzetméter új irodaterülettel bővíti kapacitását Budapesten – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a TCS irodaavatójának alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Szijjártó Péter hozzátette, a TCS India legnagyobb IT vállalata, magyarországi központjában 1800 magasan képzett közgazdász, informatikus és fejlesztő dolgozik, több mint 10 százalékuk valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatója.    

A tárcavezető szerint óriási verseny van Európában a beruházásokért a nagy, csúcstechnológiát képviselő ázsiai vállalatokért küzd Nyugat- és Közép-Európa is.

Az indiai vállalatok magyarországi beruházási kedvének dinamikus bővülése látszik a kereskedelmi forgalomban is, amely januárban 20 százalékos növekedéssel megközelítette az 50 millió dollárt, a legtöbb indiai beruházás az autóiparba, az élelmiszeriparba és a víziparba érkezett az utóbbi időszakban.     Az autóipar után a szolgáltatószektorba érkezik a legtöbb beruházás Magyarországon, 110 ilyen központ működik már az országban, 42 ezer, jól képzett, több nyelvet beszélő, 1980 után született fiatalnak munkát adva – számolt be a tárcavezető.    

Prabal Datta ügyvezető igazgató elmondta, az új irodával inspiratív környezetet szeretnének kialakítani a munkavállalóknak, hogy sikeresek lehessenek a digitalizálódó világban, és a legjobban tudják hasznosítani tudásukat. Beszámolt arról is, folyamatosan alakítják ki az együttműködést az egyetemekkel, gyakornoki pozíciókat biztosítva, amelyek később munkahelyekké alakulhatnak.

Felidézte, a TCS 15 éve jött Magyarországra, első Indián kívüli szolgáltató központját alapította meg Budapesten. Az elmúlt néhány évben jelentősen növekedett a vállalat, amelyet segített, hogy 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a koránnyal – mondta az ügyvezető igazgató.    

Rahul Chabbra, az Indiai Köztársaság budapesti nagykövete kiemelte: jó az együttműködés Magyarország és India között.  A magyar üzletemberek Indiába utazását segíti, hogy már online is lehet vízumot igényelni – tette hozzá. Az indiai cégek hosszú távra terveznek, jó partnerséget kialakítva a helyiekkel, és igyekeznek a helyben elérhető munkaerőre hagyatkozni – mondta.    

Hoffmann Tamás (Fidesz), a XI. kerület polgármestere elmondta:  a TCS szerves része a kerület életének, szorosan együttműködik az egyetemekkel, és a mostani bejelentés hozzájárul a kerület további fejlődéséhez.    

A nyilvános cégadatok szerint a TCS Magyarország értékesítési nettó árbevétele a 2015. március 31-vel záródó pénzügyi évben 10,86 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 8,79 milliárd forint után.    

A vállalat adózott eredménye 308 millió forintra nőtt ugyanebben az időszakban az egy évvel azelőtti 124 millió forintról.

MTI