Sokat nem tudják, de számos olyan betegség után is jár adókedvezmény, amelyek nem jelentenek súlyos fogyatékosságot.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Ilyen például a cukorbetegség, a gluténérzékenység, a laktóz-intolerancia, a halláskárosodás, a Crohn-betegség, csökkent látás, különböző daganatos betegségek, az Addison-kór (a mellékvese csökkent működése), vagy a szívritmuszavar.

Bár az adókedvezmény a súlyos fogyatékosságnak nevezett betegségekről szól, a felsoroltak között olyan is van, ami mellett egyébként lehet normális életvitelt folytatni, és sokan nem tudnak erről a lehetőségről. 

A lista itt megtalálható: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=126797.183122

Minden betegségnek van egy BNO azonosítója, ami szerepel az orvosi dokumentumokban, ez alapján talán könnyebb beazonosítani a jogosultságot. Ha a betegség hallás, viselkedés, látás, mozgás problémával kapcsolatos, akkor a súlyosságától is függ, jár-e a kedvezmény.

A személyijövedelemadó-bevallás 45. sorában kell feltüntetni, ha valaki szeretné igénybe venni a kedvezményt. Az adókedvezmény összege mindig az aktuális minimálbér 5 százaléka, és ezt évről-évre emelik, tehát az adókedvezmény is növekszik. 

A 2016. január elsején érvényes minimálbér 111 ezer forint volt, ennek az öt százaléka 5.550 forint, vagyis havonta ennyi adókedvezményre jogosultak a betegek a 2016-os adóévre vonatkozóan, ez összesen 66.600 forint. A 2017-es adóévben viszont már nettó 76.500 forint lesz ez az összeg, vagyis havonta 6375 forint.

Az adókedvezmény igényléséhez külön orvosi igazolást kell kérni, de aki fogyatékossági támogatásban részesül, annak a támogatást megállapító határozat is elég. Visszamenőleg is érvényesíthető a kedvezmény, a korábbi évek adóbevallásait lehet önellenőrzéssel módosítani és visszaigényelni az adót, de jelenleg ezt csak a 2015., 2014., 2013., 2012., 2011. évekre lehet ezt megtenni.

Fehérváry Krisztina