Magyarország kiemelkedő, a nemzetközi színtéren legismertebb borvidékére irányítani a figyelmet – ez a célja a prémium boros rendezvények szervezésében immár nagy tapasztalattal rendelkező Winelovers csoport célja. Ennek jegyében ismét egy hónapon keresztül tartó tematikus programok indultak Tokaji Március címmel, erősítve a Kékfrankos Április, a Pezsgő Június, az Olaszrizling Október és a Bordói November sorozatot.

A Tokaji Március azonban első az egyenlők között, hiszen ez a borvidék adja a magyar bort külhonban is megjeleníteni képes nedűk sokaságát a terroir-sűrítmény dűlőszelektált furmintoktól a világon sehol másutt nem készülő aszúig. A Tokaji Március során országszerte bemutatkoznak a legmagasabb színvonalú hegyaljai pincészetek, szervezetek, felvonultatva a turisztikai, gasztronómiai, művészeti, történelmi vonatkozásokat is.

A rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye a Tokaji Március Nagykóstoló, melyre március 19-én, szombaton kerül sor a fővárosi Corinthia Hotelben (1073 Budapest, Erzsébet körút 43-49.) 14 és 22 óra között. A bemutatón a borvidék közel 70 pincészete kínálja legkiemelkedőbb tételeit 20 egyéb kiállító társaságában klasszikus sétáló kóstoló keretében. A szakmai elmélyedést segítő mesterkurzusok is várják az érdeklődőket: a Tokaj-Oremus pincészet a birtok elmúlt 15 évébe enged bepillantást, lesz előadás a településnek és borának a márkaépítésben betöltött szerepéről, a megújult Tokaj Kereskedőház (az egyetlen állami tulajdonú borászat) főborásza, Áts Károly Hegyalja világpiaci helyéről beszél majd, Demeter Zoltán és Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója a dűlők és a borok kapcsolatába avatja be a hallgatóságot, a tokaji lösz üzenetét a Hétszőlő birtok tételei segítségével lehet megismerni, és rendkívül izgalmasnak ígérkezik Tokaj és a természetes édes borairól ismert franciaországi Sauternes nedűinek összehasonlítása is. Az aszú ugyanis a világon egyedülálló különlegesség, ugyanis készítése során két erjedésen megy keresztül. A tokaji borpiramis csúcsát jelentő műfaj tételeit külön aszú-teremben, nyugodt körülmények között lehet majd kóstolni asztalnál ülve, szakértő pohárnokmester (sommelier) segítségével.

Bemutatkoznak a Szepsy István mádi borász elnökölte Tokaji Borlovagrend által szervezett, április 23-án sorra kerülő Nagy Tokaji Borárverésen kalapács alá kerülő különleges tételek közül a 2012-es évjárat nagy száraz tételei is, melyek sajátossága, hogy kereskedelmi forgalomban jellemzően nem kaphatók. 

A Nagy Tokaji Borárverés sajátossága, hogy azon a palackozott borok mellett hordós tételeket lehet megvásárolni fél, illetve egy gönci hordó mennyiségben. Az elsődleges cél nem a kereskedelmi haszon, hanem a különleges borvidéki promóció, ezért a bevétel egy részét a borvidék értékeinek növelésére fordítják.

Az idei liciten Baranyai Béla, a Barta Pince, a Basilicus Szőlőbirtok, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a DemeterVin, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, a Dorogi Testvérek Pincészete, az Erzsébet Pince, a Füleky Pincészet, a Gróf Degenfeld, a Holdvölgy, a Kvaszinger Borászat, a Patricius Borház, a Samuel Tinon Tokaj Grand Liquoreux Hungary, a Sauska Tokaj, a Szent Benedek Pincészet, a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, a Tokaj-Kereskedőház és a Zsirai Pincészet tételei vesznek részt. A három napos eseménysorozattal kísért Nagy Tokaji Borárverésről és a Tokaji Borlovagrendről részletes információk találhatók a  http://tokajiborlovagrend.hu oldalon, illetve beszerezhetők az info@tokajiborlovagrend.hu e-mailcímen.  

A Tokaji Márciusról, illetve a Tokaji Március Nagykóstolóról minden tudnivaló föllelhető az interneten a www.tokajimarcius.hu elérési útvonalon, illetve az info@tokajimarcius.hu e-mailcímen.

Ágoston Balázs