Az elmúlt években elszaporodtak és fertőzőbbek lettek a kullancsok, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a csípésükre – közölte Balaicza Erika belgyógyász főorvos az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Erdei kirándulás során többször ellenőrizzük magunkon, hogy érte-e a testünket kullancscsípés. Ugyanis minél hosszabb ideig bennünk van a kullancs annál valószínűbb a fertőzés – közölte a Lyme-kór specialista.
    
Elmondta: ha az ember kullancsot talál magában, ne tépje ki, hanem a gyógyszertárakban kapható eszközzel emelje ki úgy, hogy a kullancs testének tartalma ne préselődjön a szervezetébe.
    
A kullancsot lehetőség szerint tartsuk meg, mert a patikákban kapható gyorsteszt segítségével kimutatható, hogy fertőzött-e Borélia kórokozóval. Ha igen, forduljunk orvoshoz – fűzte hozzá.
    
Kullancscsípés után figyelni kell az esetleges fertőzés hatására megjelenő tünetekre is. Első időben ezt felső légúti fertőzéshez hasonló tünetek jelzik, majd fejfájás, fáradékonyság, később, tipikusan fél év múlva ízületi fájdalom, majd szív- és érrendszeri panaszok – sorolta a lehetséges tüneteket a Lyme-kór specialista.

(MTI)