Font Sándor egyéni költségvetési módosító javaslata nem a minimálbér emeléséről, hanem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának támogatásáról szól – reagált a Fidesz hétfőn a Párbeszéd Magyarországért sajtótájékoztatójára.

A Párbeszéd Magyarországért szerint az egyik benyújtott költségvetési módosító javaslat alapján azt gyanítja, hogy a Fidesz 26 százalékos minimálbér-emelésre készül. Tordai Bence, a párt szóvivője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a fideszes Font Sándor indítványa alapján emelné a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a költségvetését, mégpedig azért, mert indoklása szerint 26 százalékos bérszintnövekedés várható.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy teljes félreértelmezésen alapulnak az erről szóló sajtóhírek.

A minimálbér kapcsán jelezték, a Fidesz elkötelezett, hogy a legkevesebbet keresőket is segítse. 2010 óta minden évben történt minimálbéremelés, a minimálbér összege az elmúlt öt évben átlagosan tíz százalékkal nőtt. Mint kifejtették: 2010-ben 73 500 forint volt a minimálbér, ma ez 111 ezer forint – összesen 51 százalékkal emelkedett. 2016 első két hónapjában a minimálbérnél 6,7 százalékos, a garantált bérminimumnál pedig 6,8 százalékos reálbér-emelkedés valósult meg. Ilyen mértékű reálbér-növekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta, azaz 14 éve nem volt.

Rámutattak, a kormány a költségvetésben minden évben számol a minimálbér és a garantált bérminimum lehetséges emelkedésével. Ugyanakkor ennek tényleges mértékét az érdekképviseletek és a kormány közötti konzultáción (VKF) született egyezség állapítja meg – közölte a nagyobbik kormánypárt.

MTI