A magyar-szerb határra tervezett műszaki határzár Európa biztonságát is szolgálja – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a parlamenti határozathozatalok után.

Az Országgyűlés hétfőn a menekültügyi eljárások rövidítéséről döntött, emellett a képviselők az államhatárról szóló törvényt is módosították a tervezett határzárral kapcsolatban, közérdekű használati jogot adva a magyar államnak a schengeni külső határokon a határvonaltól számított tízméteres sávon belül.

Gulyás Gergely szerint az Országgyűlés ezzel garantálta annak lehetőségét, hogy a műszaki határzárat a lehető leggyorsabban megépíthessék.

„Ezt fontosnak tartjuk, mert azt látjuk, hogy azok az európai példák – akár Spanyolországban, akár Bulgáriában -, amelyek hasonló eszközt alkalmaztak, eredményesek voltak, egyhetedére szorították vissza a bevándorlást” – mondta a fideszes politikus sajtótájékoztatója után az MTI-nek.

Kiemelte, hogy míg a politikai menedékjogot a nemzetközi egyezményeknek megfelelően természetesen biztosítani kell – és Magyarország biztosítani is fogja -, addig a gazdasági bevándorlás nem kívánatos jelenség Európában ilyen mértékben, „az európai népek önazonosság-tudatára komoly veszélyt jelent”.

Gulyás Gergely a határozathozatalok közül kitért arra is, hogy az Országgyűlés támogatta a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a kezdeményező a Magyar Olimpiai Bizottság és a Fővárosi Közgyűlés volt, utóbbiban a kormánypárti képviselők mellett a Jobbik, az MSZP és a PM is támogatta az előterjesztést.

Az információszabadságról szóló törvény módosításával kapcsolatban – amely alapján költségtérítés kérhető a közérdekű adatok kiadásáért – a Fidesz frakcióvezető-helyettese kérdésre azt mondta, a hétfőn elfogadott jogszabály-módosítás elegendő lehet a visszaélésszerű adatigénylés visszaszorítására.

Gulyás Gergelyt a tájékoztatón kérdezték a görögországi helyzetről is, amelyről úgy nyilatkozott – utalva a vasárnapi népszavazás eredményére -, hogy a görög választók többsége elutasította az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által ajánlott válságkezelést, „mi ezt a magunk részéről megértjük, mert mi is elutasítottuk”. Szerinte azonban fontos különbség Görögország és Magyarország között, hogy a 2010-ben megválasztott magyar kormány pénzügyi fegyelmet tudott érvényesíteni.

MTI