A Fidesz eltántoríthatatlanul a családok mellett áll – mondta Dunai Mónika, a kormánypárti frakció szóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyen a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral ismertette a kormány családpolitikáját. Novák Katalin hangsúlyozta, a 2016-os is a családok költségvetése lesz.

Dunai Mónika azt mondta, az MSZP a kormányzása alatt hátat fordított a családoknak, mindig a gyermeket nevelő családok húzták a rövidebbet, elszegényítették, eladósították őket. Akkor a jelenlegi duplája volt a személyi jövedelemadó, elvették az egy és két gyermek után járó családi adókedvezményt, és megszüntették a kedvezményes otthonteremtési hiteleket is – sorolta.

A frakciószóvivő szerint több ellenzéki párt ma is előbb adóztatná meg a családokat, mint az extranyereséges szektorokat.

Mindezzel szemben a Fidesz arra törekszik, hogy több pénz maradjon a családok kasszájában – mondta Dunai Mónika.

A tájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sikeresnek, eredményesnek nevezte az elmúlt öv év családtámogatási rendszerét, amit szerinte a születésszámok folyamatos növekedése is igazol.

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy jövőre a 2010-eshez képest már csaknem 40 százalékkal fordítanak többet családtámogatásra, ami összességében mintegy ezermilliárd forintos többletet jelent a családoknak.

Kiemelte a munkaalapú családtámogatások jelentős mértékű emelkedését, a családi adókedvezmény bővülését és a házassági adókedvezményt.

Az államtitkár szavai szerint a 2016-os is a családok költségvetése lesz.

A sajtótájékoztatón a Fidesz-frakció szóvivőjét reagáltatták a magyarországi helyzetről folytatott keddi strasbourgi európai parlamenti vitára, amelynek egyik témája a bevándorlás ügye volt. Ezzel kapcsolatban Dunai Mónika azt mondta: fontos, hogy egy ország maga dönthesse el, hogyan védi meg határait. Ehhez pedig az egész magyar társadalom véleményét ki akarják kérni, ezt a célt szolgálja a most zajló nemzeti konzultáció – tette hozzá.

MTI