A Fidesz-frakció szerint a baloldal csak „balhéra” és saját politikai céljaira használja az egészségügyet, valójában „soha nem érdekelte őket” sem az egészségügy, sem az ágazatban dolgozók helyzete.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai és aktivistái budapesti egészségügyi intézményekben és egy gyermekotthonban dolgozzák le azt a büntetést, amelyet egy demonstráció miatt szabtak ki rájuk. Szabó Tímea társelnök és Hudák János elnökségi tag a nap folyamán sajtótájékoztatón felidézte, a PM politikusai és aktivistái áprilisban kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek a Parlament főlépcsőjére, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az egészségügy és az egészségügyi dolgozók helyzetére. Ezért öt ember ellen indult szabálysértési eljárás, őket ötvenezer forintra büntették.

A Fidesz-frakció közleményében azt írta, a baloldal kormányzása alatt „600 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, üzletelni akartak a betegeken, több ezer dolgozót tettek utcára és elvettek tőlük egyhavi bért”. Hozzátették, az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra, amely eddig 500 milliárd forintot fordított egészségügyi fejlesztésre, 300 milliárdot béremelésre, és a béremelés folytatódik.

Felsorolták, az egészségügyi érdekvédelmi szervezetekkel kötött megállapodás alapján több éves béremelési program kezdődik az ápolóknak, 2019-ig átlagosan 65 százalékkal emelkedik a bérük. A szakorvosoknál és kórházi szakgyógyszerészeknél is béremelés indul, jövő őszre bruttó 207 ezer forinttal nő az alapbérük. Az alapellátásban dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletet kaptak, most újabb emeléssel számolhatnak. A háziorvosi praxisok idén 10 milliárd forint többlettámogatást, a védőnők pedig havonta 30-35 ezer, az alapellátásban dolgozó fogorvosok 50-55 ezer forint pluszjuttatást kapnak.

MTI