A hazai dinnyefogyasztás kilencven százaléka magyar dinnyéből áll – mondta a Földművelési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az V. nemzeti dinnyefórumon szerdán Medgyesegyházán.

Feldman Zsolt közölte, „a magyar dinnye felkerült a térképre” a korábbi évek termékkóstoltatásai révén, de fogyasztásösztönző kampányok idén is lesznek.      

Hangsúlyozta, nagyon alacsony a dinnyetermesztők szervezettségi szintje, emiatt nehéz lesz megfelelő pozíciókat kiharcolni a kiskereskedelemben. Szerinte a helyzet középtávon sem tartható, szükség van a kooperációra.     

Feldman Zsolt elmondta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) idén is kiemelten fogja ellenőrizni a dinnyeárusítókat és az őstermelőket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szigorodó ellenőrzési kötelezettségek miatt a termeléshez kötött támogatások kifizetése várhatóan ki fog tolódni májusra.    

A helyettes államtitkár kifejtette, a tervek szerint júniusban jelennek meg a kertészeti gépbeszerzésre fordítható pályázati kiírások, júliusban pedig a fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatásai; előbbire 10, utóbbira 1,8 milliárd forint lesz a rendelkezésre álló keret.    

A tavalyi évről szólva Feldman Zsolt kifejtette, a kertészeti ágazat kibocsátása 376,9 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki. A területalapú támogatási kérelmek alapján úgy látják, 1753 termelő 4702 hektáron termelt dinnyét 2015-ben, a termelési volumen az előző évekhez hasonlóan 200 ezer tonna körül alakult.    

Előadása végén felhívta a figyelmet, hogy az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitele révén a gazdák 25 millió forintig tárgyi biztosíték nélkül is vehetnek fel hitelt; és hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló, új uniós szabályok alapján akár kamat- és költségmentes hitelt kaphatnak a magyar zöldség- és gyümölcstermesztők, ám egyelőre nem tudni, hogy mikortól.    

Sándor László, a Nunhems Hungary Kft. ágazati szakértője elmondta, a legtöbbet exportáló Spanyolországban idén történelmi csúcsra emelkedett a dinnye termőterülete, 19 ezer hektáron termelik a növényt. Magyarországon is körülbelül 10 százalékkal emelkedett a termőterület, viszont ismét a nagyobb méretű dinnyék törtek előre, ami a szakember szerint szembemegy a nemzetközi fogyasztói trendekkel, ugyanis egyre inkább a kisebb, 1,5-3 kilogrammos fajták a keresettebbek.     Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesülete elnöke a fórumon elmondta: a dinnyetermelők legnagyobb ellensége jelenleg az időjárás, „a hírek szerint Tolnában megfagyott a dinnye és Szabolcsban is problémák vannak”.    

A közeljövőben pedig főként a piacszerzés okozhat majd problémát szavai szerint, ugyanis nagyobb területen vetettek idén az időjárási viszonyoknak jobban ellenálló tökre oltott dinnyét, emiatt nagyobb termés is várható. Hangsúlyozta, idén is fontos lenne az áruházláncokkal megállapodni arról, hogy a hazai dinnye beérésekor leállítják az importot.

MTI