Eltűnt egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgép 14 fővel a fedélzetén a Földközi-tengeren, az északnyugat-szíriai Latakia elleni izraeli rakétacsapások idején – közölte keddre virradóra az orosz védelmi minisztérium.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tárca szerint a gép visszatérőben volt a hmejmími orosz bázisra, amikor 35 kilométerre a szíriai partvonaltól megszakadt vele az összeköttetés. A legénység sorsáról egyelőre nem tudni semmit.

Az orosz védelmi minisztérium hangsúlyozta: az Il-20 jele akkor tűnt el a radarernyőkről, amikor négy izraeli F-16-os vadászbombázó csapást mért a szíriai hadsereg létesítményeire Latakiában.

„Ugyanebben az időben az orosz rádiólokációs légtérfigyelési eszközök rakéták indítását regisztrálták a térségben tartózkodó Auvergne nevű francia fregattról” – tette hozzá a tárca.

A moszkvai minisztérium közölte azt is, hogy a hmejmími orosz légitámaszpontról kutató-mentő műveletet indítottak.

Az izraeli hadsereg a TASZSZ orosz hírügynökség megkeresését azzal utasította el, hogy nem kommentál külföldi sajtóhíreket.

A CNN az incidens hátterét ismerő amerikai kormányilletékesre hivatkozva közölte, hogy az orosz katonai gép járőrözött a tenger felett, és a szíriai légvédelem lőtte le véletlenül, amikor megpróbálta elhárítani az izraeli légitámadást. Egy másik, ugyancsak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő megerősítette a hírtelevíziónak, hogy valóban Izrael hajtott végre légicsapásokat a szíriai hadsereg létesítményeire. A Pentagonnál közben leszögezték, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze a szíriai légitámadáshoz, de azt nem közölték, hogy ki hajtotta végre őket.

Hétfőn este a Földközi-tenger irányából rakétacsapást mértek az északnyugat-szíriai Latakia városára, a szíriai légvédelem több rakétát lelőtt. A levegőben megsemmisített rakétákról szóló értesülések érkeztek Homsz, Hama és Tartúsz városokból is. Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna tájékoztatása szerint pilótanélküli drónok is részt vettek a mintegy másfélórás támadásban, amelyben legalább tízen megsebesültek.

Zuheir Harbutli szíriai energiaügyi miniszter szerint a támadások következtében megszakadt áramszolgáltatást időközben sikerült helyreállítani Latakiában, illetve az azonos nevű tartományban.

Az al-Ihbaríja állami televízió több hatalmas robbanásról jelentett Latakia ipari körzetéből, ahol a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint a szíriai kormányerők és a velük szövetséges Irán támogatását élvező milíciák egyik rakétalerakata van.

A SANA állami hírügynökség szerint egyelőre nem világos ki hajtotta végre a támadást, de azt feltételezik, hogy izraeli légicsapásról van szó.

Izraelt aggasztja Irán és a Hezbollah katonai műveleteinek kiterjedése, amelyekkel Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét támogatják.